Hlavní obsah

Pivo, oštěp, rokenrol! Špotáková vypraví Ultras a bude rozdávat úsměvy

Tábor

Poslední test formy má za sebou, teď už jen dva házecí tréninky a boj o světový trůn vypukne. Poprvé a zatím naposledy ho Barbora Špotáková uzmula před deseti lety v Ósace, na druhé zlato zaútočí šestatřicetiletá oštěpařka ve svém oblíbeném Londýně.

Foto: Jan Kucharčík

Barbora Špotáková při generálce na londýnské mistrovství světa v Táboře.

Článek

Je pro vaši pohodu před vrcholnou akcí důležitá povedená generálka? V Táboře jste po vítězství výkonem 62,62 metru mluvila o únavě…

Brala jsem to spíš jako trénink. Věřím, že mi Londýn pomůže, abych se cítila dobře, jako to bylo při Diamantové lize. Zase pookřeju. Budu tam tři dny před závodem, to je pořád dost času nabrat energii.

Vyrazíte už před kvalifikací do města?

Asi nic extra velkého. Ve svém věku musím rozmýšlet každý výdej energie.

Tři Diamantové ligy za sebou vás stály hodně sil?

Ta poslední v Rabatu mě strašně sejmula, pak jsem byla v Nymburce vyřízená a doteď to není úplně ono. Ale vím, že když mám formu, jsem schopná hodit daleko. Trochu jsem teď bojovala s vlastním tělem, lehce mě bolí levá pata. Musím ji omlátit při prvních hodech, abych jí věřila, pak přestane bolet.

Špotáková na mistrovství světa
Helsinky 2005 – kvalifikace (58,74 m)
Ósaka 2007 – zlato (67,07 m)
Berlín 2009 – stříbro (66,42 m)
Tegu 2011 – stříbro (71,58 m)
Peking 2015 – 9. místo (60,08 m)

Na šampionáty v Evropě za vámi jezdí i skupina kamarádů. Kolik jich bude letos?

Vím zhruba o šesti nejbližších, možná jich dorazí kolem deseti. Doufám, že přijedou i další, o kterých nevím. Objednávali jsme jako tradičně trička Bára Ultras a bylo jich docela dost.

Trička budou opět nová?

Vždycky jsou nová, ale heslo zůstává stejné. Pivo, oštěp, rokenrol. (úsměv)

Od vašeho zlata v Ósace letos uplyne deset let…

To je krásné. Už jen to, že jedu po deseti letech zase jako favorit, je úspěch. Vím, že je to trochu fráze, ale já si to tam jedu opravdu užít. Když jsem v takové pohodě, ještě deset let po triumfu… Navíc Londýn mám ráda, určitě budu rozdávat úsměvy, ať se děje cokoliv.

Čekáte, že souboj o zlato bude mezi vámi a Chorvatkou Kolakovou? Nebo se někdo přidá?

Vždycky se někdo přidá, jsou tam Číňanky, Turkyně… Není to úplně jasné, také musím hodit dál než teď v Táboře. Ale já věřím, že to bude dobré, jsem pozitivně naladěná, budu tam mít Lukáše a budu v pohodě, když už se nic nepokazí.

Juniorskou mistryní Evropy se teď stala Nikol Tabačková, věříte, že v ní může vyrůst vaše nástupkyně?

Je to úplně jiný příběh než můj. Já začala házet oštěpem v jednadvaceti, v osmnácti jsem byla takové tele, o oštěpu jsem nevěděla nic. Je to super, něco jako Jarča Klimešová (bývalá juniorská mistryně světa), která také házela oštěpem odmalička, pak měla juniorské úspěchy. Nikol už má delší dobu specializovaný trénink, technicky hází moc hezky, už tu techniku bude těžké posouvat. A přesun do dospělé kategorie je vždycky těžký.

Reklama