Hlavní obsah

Desetibojaři Šebrlemu symbolicky propršelo i vyhlášení

GÖTEBORG

Nad stadiónem Ullevi v Göteborgu se stahovaly mraky, když se v sobotu připravovalo slavnostní vyhlášení desetiboje. Jeho vítěz Roman Šebrle se po očku podíval na oblohu a věděl, že mu proprší nejen samotná soutěž, ale i ceremoniál.

Článek

Od Severního moře se do největšího skandinávského přístavu často ženou mraky, počasí se mění. "Jestliže se vám toto počasí nelíbí, počkejte chvíli," stojí v místním tisku. "Tak to bylo symbolické," prohlásil Šebrle, když dozněla česká hymna a na obloze opět vysvitlo sluníčko.

K medaili mu na stupních gratuloval i olympijský vítěz z roku 2000 Estonec Erki Nool, který Šebrleho připravil v Sydney o zlato po sporném třetím hodu diskem po dvou přešlapech. "Co říkal? Gratuloval mi," řekl novinářům Šebrle. "A co sem mu na to řekl? Nic. To sem mu řekl dobře, ne?" smál se při parodování pověstného divadelního představení na motivy korupce v českém fotbalu.

Šebrle si často stěžoval, že když vyhraje, medaile se mu nelíbí. Skleněná z Göteborgu je společně s tou olympijskou z Atén prý pěkná. "Jo, tahle je krásná," prohlásil. Obhajobu titulu po dvoudenním martyriu ani neoslavil. "Na to jsem neměl. Desetiboj, ať je jakýkoli, je vždycky unavující. Dva dny, deset disciplín, to není legrace. Od předloňského halového ME v Budapešti oslavy neprovozuji," dušoval se.

Letos na halovém mistrovství světa v Moskvě po stříbru v sedmiboji však zapíjel se soupeři čerstvě narozenou dceru Kateřinu. "A jo, vlastně. No, občas to poruším," rozesmál se. "A taky si pamatuju, že mi tam bylo šeredně špatně. Spát ráno na letišti na Šeremetěvu na tyčích, nic moc," řekl a otřepal se při vzpomínce na tehdejší ranní odlet.

Hrozná rána

V sobotu ráno Šebrle nestihl jediný hod oštěpařky Barbory Špotákové, která jasně vyhrála kvalifikaci českým rekordem. "Naštěstí to v televizi zopakovali ze záznamu. To byla hrozná rána," pochválil medailovou naději. Kolegyni z pražské Dukly moc drží palce. "Bára je super holka, bývalá vícebojařka ke všemu. Jen ať to vyhraje," prohlásil.

Ve zbytku šampionátu si užije atletiku v hledišti a dá si oblíbený hotdog. "Mají tam cibuli a kečup? Ne? Tak to je špatný," žertoval. Na horskou dráhu do proslulého göteborského parku se nechystal. "V tomhle počasí to nemá cenu, určitě by mi zase pršelo," poznamenal sarkasticky.

Až přijede domů, bude se věnovat rodině. Deset dní stráví na dovolené a odpočine si. Jeho hlavním cílem do budoucna je zůstat zdravý. Za čtyři roky v Barceloně hodlá evropský titul znovu obhajovat, v 35 letech. "Ale jestli obhájím, to je ve hvězdách," usmíval se. Když mu bude sloužit zdraví, chce vydržet dokonce až do olympiády v Londýně, která bude za šest let. "Pokud budu v provozuschopném stavu. Končit v Londýně, to je můj sen," dodal.

Reklama