Hlavní obsah

Zklamání ve štafetě. Biatlonistky si naději na medaili ve druhé polovině závodu úplně odstřelily

Kontiolahti/Praha
Aktualizováno

Je to zklamání, které provázejí i slzy českých biatlonistek. Ve Světovém poháru nechyběla reprezentační štafeta během sezóny ani jednou na stupních vítězů a třikrát dokonce vyhrála, jenže na mistrovství světa v Kontiolahti se jim v druhé polovině závodu vůbec nepovedla střelba a musela na celkem tři trestná kola.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Vítězná německá štafeta. Zleva Franziska Hildebrandová, Franziska Preussová, Vanessa Hinzová a Laura Dahlmeierová.

Článek
Fotogalerie

Jitka Landová na třetím úseku přes maximální dobíjení na obou položkách nakonec po střelbě vestoje nechala jeden terč, finišující Veronika Vítková pak vleže musela dokonce dvakrát kroužit a bylo vymalováno. „Těžko se to hodnotí. Snažila jsem se jet, co to jde, abych dostala štafetu ještě někam dopředu, jenže ta ležka pak vypadala dost zoufale. Možná tam sehrála roli i nějaká nervozita," litovala Vítková v České televizi.

„Verča to neměla vůbec jednoduché, chleba se lámal už na třetím úseku, kde se to Jítě nepovedlo. Není tady úplně střelecky nejjistější a trochu podehla nervům. Ani jedna z těch holek by si neměly nést nějaké břemeno nezdaru, takový někdy biatlon je," mínil šéftrenér Ondřej Rybář.

Přitom ze začátku se štafetové dění nevyvíjelo pro české ženy vůbec špatně. Rozbíhající Eva Puskarčíková sice vestoje dvakrát dobíjela a nebyla běžecky úplně svěží, jenže neztratila zcela kontakt a Soukalová vybíhala na druhý úsek dvanáctá se ztrátou pouhých 26 vteřin.

Soukalová vytáhla štafetu na první příčku

Dosud vedoucí Polky pak musely po třetí střelbě na trestné kolo, naopak Soukalová zvládla obě položky úplně čistě, bez dobíjení a vytáhla reprezentaci na medailové pozice, střelnici pak opouštěla o sedm sekund před Itálií a Německem. Na posledním kilometru se sice před ní dostala Oberhoferová, ale Česko ztrácelo na zlato jen dvě vteřiny, Německo devět, čtvrtá Francie 23, Rusko bylo páté s půlminutovým odstupem za nejlepšími.

Landová musela vleže třikrát dobíjet, nabrala ztrátu 43 vteřin a znamenalo to pokles až na pátou příčku. Po střelbě vestoje už vedlo Německo před Itálií a český osud se naplnil, když Landová minula čtvrtou i pátou ranou a nedokázala ani dostřílet. Musela tedy na trestné kolo a nabrala ztrátu téměř minutu na desátém místě.

Německa finišmanka Dahlmeierová vyrážela na poslední úsek s převahou třiceti vteřin, dvojnásobná šampiónka Dorinová-Habertová vytáhla Francii ke stříbru a pro bronz si nakonec doběhly Italky. Vítková se po dvou trestných kolech vleže zřítila na třináctou pozici a zlepšení v závěru úseku stačilo Češkám jen na osmé místo.

Mistrovství světa v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):
Ženy - štafeta 4x6 km:
1. Německo (Hildebrandová, Preussová, Hinzová, Dahlmeierová) 1:11:54,6 (0 tr. okruhů + 6 dobíjení)
2. Francie (Bescondová, Latuilliereová, Braisazová, Dorinová-Habertová) -1:00,3 (1+9)
3. Itálie (Vittozziová, Oberhoferová, Gontierová, Wiererová) -1:06,1 (0+9)
4. Rusko -1:16,8 (0+7)
5. Norsko -1:24,6 (0+10)
6. Ukrajina -1:42,5 (1+9)
7. Bělorusko -2:05,8 (1+8)
8. ČR (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) -3:11,7 (3+11)
9. Švédsko -3:15,8 (0+5)
10. Kanada -3:39,5 (1+10)
Konečné pořadí SP (po 6 závodech):
1. ČR 316 b.
2. Německo 302
3. Francie 266
4. Bělorusko 262
5. Itálie 253
6. Ukrajina 238

Reklama