Hlavní obsah

Pro sportovce začíná rok velkých zkoušek a kvalifikací

PRAHA

Rok 2007 nemá ve sportu takové vrcholy, jakými jsou olympijské hry nebo fotbalové šampionáty. Pro české sportovce tak bude většinou rokem kvalifikací a zkoušek, v nichž se ukáže, jak na tom jsou na cestě na olympiádu v Pekingu. Fotbalisté budou pokračovat ve hře o mistrovství Evropy, jehož hostitelem budou v roce 2008 společně Rakousko a Švýcarsko. Několik zajímavých událostí však slibuje i zimní poolympijská sezóna.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Fotbalovou reprezentaci čekají boje v kvalifikaci ME 2008.

Článek

V ní se chystá uzavřít svou skvělou kariéru běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a světový šampionát na přelomu února a března v Sapporu by její bohatou medailovou kolekci měl ještě víc rozšířit. Velké plány může před cestou do Japonska spřádat také loni stříbrný olympionik Lukáš Bauer a úvod Světového poháru naznačil, že české lyžování má po mnoha letech solidní vyhlídky i ve štafetách. Také skokan Jakub Janda se pokusí navázat na loňskou sezónu, i když do formy, v níž vyhrál Světový pohár, má zatím daleko.

Bude rok 2007 pro české sportovce úspěšný?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Ani výsledky českých hokejistů zatím nevzbuzují žádný optimismus, ale mistrovství světa v Moskvě je ještě daleko a fanoušci doufají, že trenér Alois Hadamczik přece jen dá dohromady partu, která bude opět schopna hrát o medaile. Zvláště když na konci dubna už bude moci využít alespoň některé hvězdy z NHL.

Nejtěžší test čeká fotbalisty v březnu

Fotbalistům začne letos jaro už 7. února přátelským utkáním s Belgií v Bruselu, ale ten nejtěžší test přijde 24. března, kdy do Prahy přijedou Němci. Kvalifikaci mají svěřenci trenéra Karla Brücknera rozjetou nadějně, a když v tom budou pokračovat, měli by 21. listopadu na Kypru slavit postup. Ze skupiny si účast na závěrečném turnaji zajistí dva týmy.

Zato evropské klubové poháry budou na jaře pokračovat už bez českých klubů a fanoušci tak budou moci držet palce jen hrstce legionářů v zahraničních klubech. A doufat, že to někdo z nich dotáhne třeba až do finále Ligy mistrů, které uvidí 23. května Atény.

Už konec jarní sezóny ukáže, jak je na tom český fotbal s výhledem do budoucnosti. Tým do 21 let se na šampionátu této věkové kategorie pokusí navázat na úspěchy svých předchůdců, kteří v roce 2000 získali stříbro a o dva roky později dokonce zlato. V sázce je ale i účast na olympijském turnaji v Pekingu. Velká událost čeká i tým do 20 let, který si vybojoval právo startu na červencovém mistrovství světa v Kanadě.

Železný bude scházet na MS v atletice

Zatímco pro fotbalisty zůstává olympiáda stále tak trochu na okraji zájmu, pro jiné sportovce je to vrchol kariéry. A tak do nového roku vstupují s přesně narýsovanými plány přípravy a plnění olympijských kritérií. Družstva v kolektivních sportech čeká komplikovaný systém kvalifikací a i jednotlivci budou muset už letos dokazovat, že patří k nejlepším na světě.

Příležitostí k tomu bude dost a dost. Většina sportů, v nichž se v roce 2008 budou v Pekingu rozdělovat medaile, má letos své generální zkoušky v podobě světových šampionátů. Nejsledovanější bude určitě ten, který uspořádá na konci srpna královna sportu v Ósace. Mezi atletickými hvězdami bude poprvé po mnoha letech scházet Jan Železný, ale oštěpařskou štafetu už loni úspěšně převzala Barbora Špotáková. Desetibojař Roman Šebrle a výškaři Tomáš Janků a uzdravený Jaroslav Bába - to jsou další osvědčené trumfy.

I plavci mají světový šampionát na druhé straně zeměkoule, ale do Melbourne odletí v březnu česká výprava s podstatně skromnějšími plány než v minulosti. Naopak čeští veslaři by v srpnu v Mnichově na stupních vítězů chybět neměli, stejně jako vodní slalomáři při zářijovém šampionátu v Brazílii. Dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice Martin Doktor chce dát své kariéře nový impulz a na srpnovém MS v Duisburgu plánuje usednout do deblkanoe.

Tenisté chtějí vystoupat ještě výš

Tenisté Tomáš Berdych a Nicole Vaidišová se pokusí ve světovém žebříčku vystoupat ještě o pár schůdků výš a dostat se tak mezi absolutní elitu, což by českému tenisu mohlo na konci sezony po dlouhé přestávce znovu vynést účast na závěrečných turnajích mistrů. Muži se sejdou v listopadu v Šanghaji a ženy v Madridu. Už v únoru se však milovníci tenisu mohou těšit na Davisův pohár, do Ostravy přiletí k utkání prvního kola atraktivní tým Spojených států.

Ostrava bude už tradičně hostitelem další velké události, jíž bude 27. června atletický mítink Zlatá tretra. To však bude jedna z mála příležitostí, kdy do České republiky zavítají opravdu ty nejzářivější světové hvězdy. Takovou akci, jakými loni byly MS ve vodním slalomu nebo basketbalový turnaj Final Four, v letošním tuzemském kalendáři sportovní fanoušci nenajdou.

Důležité boje letošní rok přinese i na diplomatickém poli. Už 26. ledna zástupci evropského fotbalu na kongresu v Düsseldorfu rozhodnou, jestli v čele UEFA zůstane Švéd Lennart Johansson, nebo zda ho vystřídá Francouz Michel Platini. Další kongres pak v dubnu v Cardiffu určí hostitele ME v roce 2012. V červenci v Guatemale pak členové Mezinárodního olympijského výboru zvolí hostitele zimních her v roce 2014.

Reklama