Hlavní obsah

Handicapovaný cyklista Bouška získal další ocenění

PRAHA

Cyklista Jiří Bouška byl vyhlášen nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2006 v anketě, kterou pořádá Český paralympijský výbor (ČPV). Cenu převzal v úterý večer v pražském hotelu Pyramida.

Foto: Handisport.cz

Český cyklista Jiří Bouška.

Článek

Bouška tak získal v krátké době druhé ocenění, před měsícem zvítězil v anketě federace Spastic Handicap. Cyklista s poruchou centrální hybnosti loni na mistrovství světa ve Švýcarsku vybojoval ve své kategorii zlaté medaile v silničním závodu, na kilometru s pevným startem a ve stíhacím závodu na 3000 metrů.

V anketě ČPV obsadili druhé místo atleti Martina Kniezková a spastik Roman Musil. Družstvem roku se stali stolní tenisté Jaroslav Cieslar, Ivan Karabec a Tomáš Vrbka.

Jediná česká medailistka z turínské paralympiády, zrakově postižená lyžařka Anna Kulíšková, která vybojovala stříbro v superobřím slalomu, skončila v anketě na děleném 4. až 10. místě. Čeští reprezentanti v uplynulém roce úspěšně zasáhli hned do šesti světových šampionátů. Spasticky, tělesně, mentálně a sluchově handicapovaní sportovci vybojovali na mistrovstvích v atletice, cyklistice a stolním tenisu 24 medailí.

Handicapovaný sportovec roku 2006: 1. Bouška (cyklistika), 2.-3. Kniezková a Musil, 4.-10. Farkašová (všichni atletika), Ježek, Jirka (oba cyklistika), Karabec (stolní tenis), Kulíšková (lyžování), Pastrnek, Pipek (oba cyklistika).
Družstvo roku: Cieslar, Karabec, Vrbka (stolní tenis).
Trenér roku: Kraus (atletika), Kulíšek (lyžování), Panský, Pípal, Zapletal (všichni cyklistika).
Junior roku: Kocourek (cyklistika).
Juniorka roku: Sidková (lukostřelba).
Objev roku - muži: Civiš (cyklistika).
Objev roku - ženy: Janošcová (bowling).
Síň slávy: Pernica (sportovní střelba), Šiměk (lyžování).

Reklama