Hlavní obsah

Dvě horolezkyně mají na dosah "korunu Himálaje"

KÁTHMÁNDÚ

Korejka O Un-son se může stát první ženou, která zdolá všech čtrnáct osmitisícových vrcholů. V současnosti čeká na vhodné počasí, aby vylezla na Annapurnu, která jí ve sbírce jako jediná chybí. To samé se ale může podařit v dohledné době i Edurne Pasabanové ze Španělska, jež právě Annapurnu před pár týdny zlezla a přesunula se pod Šiša Pangmu, která je její poslední nezdolanou horou s výškou přes 8000 metrů. Boj o "korunu Himálaje" v těchto dnech vrcholí.

Foto: archiv

Pohled na Annapurnu (8091 metrů) a její jižní stěnu.

Článek

"Chci to dokázat, abych mohla být pyšná na sebe a na celou Asii," uvedla před časem třiačtyřicetiletá O Un-son, která věří, že uspěje již o tomto víkendu. Už loni se ale musela kvůli špatným podmínkám z této hory vrátit, nepřízeň počasí ji přibrzdila i letos, když minulý týden skončila ve výšce 7500 metrů. Má ale náskok, její o sedm let mladší konkurentka by měla zahájit "útok" na vrchol snadnější Šiša Pangmy až o dva týdny později.

Prvním člověkem, kterému se podobný kousek podařil, byl v roce 1986 legendární Reinhold Messner. Od té doby se však lezení ve vysokých horách dramaticky změnilo. Zatímco před dvaceti lety se horolezci spoléhali pouze na sebe, obě adeptky na ženský primát využívají velkou podporu šerpů, horských vůdců a v neposlední řadě i umělého kyslíku.

Mezi horolezci se tak větší popularitě a obdivu těší Italka Nives Meroiová, která vyznává výstup klasickým alpským stylem bez využití šerpů, předem postavených výškových táborů a kyslíku. Ve hře o první ženu na všech osmitisícovkách je také Gerlinde Kaltenbrunnerová z Rakouska, která má na kontě dvanáct takových vrcholů.

O Un-son zahájila kariéru na osmitisícových kopcích v roce 1997, kdy vylezla na Gašebrum II. V letech 2008 a 2009 byla na vrcholech celkem osmi hor přesahujících 8000 metrů. Pasabanová zdolává nejvyšší hory světa od roku 2001, v jedné sezoně (2003) dosáhla maximálně tří vrcholů (Lhotse, Gašebrum I, Gašebrum II).

Reklama