Hlavní obsah

Švehla nestačil na pozdějšího mistra světa

PRAHA

Český zápasník Petr Švehla obsadil na mistrovství světa v řeckořímském stylu čtvrté místo. Třicetiletý mistr Evropy z roku 2001 prohrál v semifinále s pozdějším mistrem světa Dariuszem Jablonským z Polska 0:3, v duelu o bronz pak podlehl bývalému světovému šampiónovi a stříbrnému medailistovi z OH v Sydney Lazaru Rivasovi z Kuby 1:5.

Foto: ČTK/Ivan Babej

Petr Švehla

Článek

"Je to strašná škoda, ale kdyby nám někdo před začátkem mistrovství řekl, že skončí do desátého místa, brali bychom to všemi deseti," zhodnotil vystoupení svého svěřence reprezentační kouč Ervín Varga. Nejlepších deset reprezentantů v každé kategorii si zajistilo přímou účast na olympijských hrách v Aténách. Švehlovi se to podařilo jako jedinému z českých zápasníků.

Rozhodčí zaúřadovali

Borec pražského Olympu si věřil ina Jablonského, šestnáctého z loňského MS. "Cítil, že by ho mohl porazit, ale to, co s námi provedli rozhodčí, to by bylo na žalobu u soudu," láteřil Varga při vzpomínce na okamžiky, kdy soudcovský sbor úřadoval. "Nedali Petrovi dva jasné body a Polák ve druhé polovině zápasu těsné vedení zvýšil," přiblížil vývoj semifinálového duelu.

V souboji o bronz proti Rivasovi vedl Švehla ještě minutu před koncem 1:0, nakonec se však radoval kubánský reprezentant. "V závěru už bylo vidět, že Petrovi přece jen scházelo více fyzických sil. Manko v tréninku se někde muselo projevit," přiznal Varga. Švehla se nedávno podrobil operaci menisku a kvůli zraněnému kolenu visel nad jeho startem na šampionátu do posledních chvil otazník.

Švecova pasivita

Postup ze skupiny ve francouzském Créteil unikl v sobotu poslední české naději - Marku Švecovi v kategorii do 96 kg. Český vicemistr světa z roku 1998 ve vyrovnaném duelu remizoval s Mirko Englichem z Německa 1:1, avšak o výhře a postupu německého vicemistra Evropy rozhodl větší počet napomínání českého borce za pasivitu.

Švec se provinil třikrát, zatímco Englich jen dvakrát. "To už bylo ze strany sudích nehorázné. Za stavu 1:0 přisoudili dva rozhodčí další bod Markovi, ale přišel jiný, požádal o prohlédnutí videa, a pak dal bod Němci. Nedá se nic dělat, je to mafie," pokrčil Varga rezignovaně rameny nad výkony arbitrů.

Do Atén i mistři Evropy

S výjimkou Švehly čekají všechny české klasiky, ženy i volnostylaře dva dodatečné kvalifikační turnaje, na nichž budou usilovat o letenky do Atén. Postup na olympiádu si zajistí i mistři Evropy v příštím roce.

Třetí titul za sebou mohl ve Francii získat švédský zápasník Aza Abrahamian. Ve finále hmotnostní kategorie do 84 kilogramů, ale podlehl Gochovi Ziziashvillimu z Izraele 0:2 na body v prodloužení.

Mistři světa v zápase 2003:
Do 55 kg:Dariusz Jablonski (Polsko)
Do 60 kg:Armen Nazarian (Bulharsko)
Do 66 kg:Manuchar Kvirkelia (Gruzie)
Do 74 kg:Alexej Gluškov (Rusko)
Do 84 kg:Gocha Ziziašvili (Izrael)
Do 96 kg:Martin Lidberg (Švédsko)
Do 120 kg:Chassen Barojev (Rusko)

Reklama