Hlavní obsah

Běháme proti muži, soptí soupeřky Semenyaové

PRAHA

Po roce a třech dnech opět Caster Semenyová proběhla cílem na berlínském olympijském stadiónu s vítězným gestem. Před rokem slavila senzační titul mistryně světa zkalený zveřejněnými pochybnostmi o jejím pohlaví, v neděli byla její radost možná ještě větší – poprvé od udělení souhlasu k závodění v ženské kategorii dominovala v elitní konkurenci.

Foto: ČTK/AP

Caster Semenyaová na mítinku v Berlíně

Článek

Téměř 50 000 diváků jí nadšeně tleskalo. „Už při představování měla největší ohlas, to nešlo přeslechnout,“ líčila nejlepší česká půlkařka Lenka Masná, která v Berlíně rovněž běžela.

Ohlas soupeřek Semenyové na její návrat však byl mnohem chladnější. „Bohužel Caster vyrostla v podmínkách, které byly komplikované pro ni a i z pohledu vědy. I pokud je žena, stavba jejího těla se výrazně liší od většiny atletek. Z téhle perspektivy se většina z nás domnívá, že běháme proti muži,“ řekla listu Daily Telegraph kanadská půlkařka Diane Cumminsová.

Právě ona je jednou z nejhlasitějších kritiček návratu 19leté Semenyaové. „Je to složité, ale když my tvrdě dřeme a ona pak vedle nás běží tak lehce, je to frustrující,“ přiznává.

Bojkot trenéra netrápí

Semenyaová na výpady soupeřek nereagovala. "Ať si říkají, co chtějí. Dokud budou Caster zvát na mítinky, je z našeho pohledu vše v pořádku. A jestli ostatní proti ní nebudou chtít běžet, je to jejich věc," prohlásil pro BBC její kouč Michael Seme v reakci na úvahy o možném bojkotu ze strany některých závodnic.

Ostatní běžkyně také volily přece jen diplomatičtější slova než Kanaďanka. "Navenek jsme všechny rády. Ale neveřejně s tím lidé můžou mít problém. Jen neříkají do médií, co cítí hluboko uvnitř," tvrdí Britka Jemma Simpsonová. Ani Italka Elisa Cusma Piccioneová už nechtěla rozebírat svá rok stará slova, kdy po finále mistrovství světa pronesla: "Pro mě je to prostě muž."

I Masná však potvrzuje, že na Semenyovou řada půlkařek stále kouká skrz prsty. „Jedna z holek se mě ptala: ,Tak co, je to chlap?´ Tak jsme na sebe jen tak mrkly,“ popisuje.

Masná: Působila přátelsky

Sama přitom má se Semenyovou pozitivní zkušenost. "Když jsem druhý den po závodě seděla v hotelu, šla kolem asi s trenérem a sama od sebe mě pozdravila. Tak jsem také pozdravila a aby řeč nestála, tak jsem se ptala, jestli jde trénovat. Působila na mě vcelku přátelsky," popisuje Masná krátkou konverzaci.

"Už před závodem mě potěšila, když mě spolu s Italkou na jednom africkém webu jmenovala mezi největšími soupeřkami v Berlíně," těšilo brněnskou půlkařku povědomí o ní u dívky, která se svými výsledky zřejmě opět brzy připomene.

Boj jen o stříbro

V neděli se Semenyaová opět dostala pod dvě minuty, příští rok se ale podle Cumminsové může třást i světový rekord Jarmily Kratochvílové. „Když ukáže svůj potenciál, je toho schopna. Vždyť časy kolem 1:53 běhají kluci na středních školách. Jsou tu sprinteři, co můžou ohrozit Usaina Bolta, ale Caster nikdo neohrozí. Bude se běhat jen o druhé místo,“ prorokuje Kanaďanka.

Masná souhlasí: „Její výkonnost bude gradovat, ještě letos se asi zlepší. V čem je její síla? Hlavně v té muskulatuře, ale k tomu samozřejmě musí mít i naběháno. Vypadá pořád stejně jako vloni. Když vedle ní běžíte, sice má ten silový styl, ale zároveň to vypadá velmi uvolněně," popisuje Masná. " A za rok to asi opravdu bude jen boj o stříbro a bronz. Ale frustrovaná z toho nejsem, já bych brala i to,“ směje se šestá z letošního mistrovství Evropy v Barceloně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články