Hlavní obsah

Kasparov zahájil partii s počítačem remízou

NEW YORK

Někdejší mistr světa v šachu Rus Garry Kasparov zahájil v New Yorku souboj s počítačem X3D Fritz remízou. První ze čtyř duelů přinesl oboustranně agresivní hru, která vyvrcholila 37. tahem, po němž Kasparov dostal soupeře do úzkých a dohodl se s programátory na nerozhodném výsledku.

Článek

Ruský šachista zahájil hru, při níž není na stole šachovnice, ale odehrává se na monitoru, který Kasparov sleduje s použitím 3D brýlí, s bílými figurami. Brzy získal soupeřovu věž výměnou za střelce a pěšce, výhodu však nevyužil a partii nedokázal dotáhnout k vítězství.

Kasparov se po duelu přiznal, že se potýkal s problémy, především s technologickým provedením partie. "Chvíli mi trvalo, než jsem si na trojrozměrné počítačové provedení zvykl. Zprvu bylo ovládání jednotlivých tahů nepohodlné, ale myslím, že jsem se s tím docela vypořádal," přiznal Kasparov.

"Během partie mně ale přišlo, že X3D Fritz hraje s přehnaným sebevědomím. To by mohla být má šance na celkové vítězství," soudí fenomenální šachista, jemuž by případná výhra nad strojem přinesla 200 tisíc dolarů. Pokud prohraje, vyinkasuje Kasparov o 50 tisíc méně.

Pro rodáka z Ázerbajdžánu není měření sil s počítači žádnou novinkou. V únoru letošního roku sehrál s nerozhodným výsledkem šest partií s izraelským strojem Deep Junior, před šesti lety prohrál v šesti zápasech s předchozí modifikací Deep Blue. X3D Fritz sestrojili počítačoví odborníci pod vedením Franse Morsche z Nizozemska, počítač umí "promyslet" tři milióny tahů v jedné sekundě.

Reklama