Hlavní obsah

Šachová legenda vyzve českého mladíka

PRAHA

Jeden z nejúspěšnějších šachistů 20. století, Viktor Korčnoj, absolvuje v rámci šachového festivalu, který se v pražském hotelu Kampa uskuteční od pátku do neděle, dvě partie s teprve osmnáctiletým českým šachistou Davidem Navarou.

Foto: internet

David Navara

Článek

Korčnoj, jenž v roce 1976 emigroval ze Sovětského svazu do Švýcarska, byl v letech 1978-1983 neúspěšným vyzývatelem Karpova v boji o šachový trůn. "Navara by mohl být mým vnukem. S podobně mladým hráčem jsem hrál před dvěma lety, tehdy se 17letým Ponomarjovem jsem remizoval 4:4," vzpomínal 72letý Korčnoj.

Jeho soupeř je v žebříčku ELO v současnosti nejsilnějším českým hráčem, když již v 17 letech získal titul mezinárodního velmistra, a letos je už v první stovce nejlepších hráčů. "Korčnoj je jedinečná osobnost, nikdy jsme proti jemu podobnému nehráli. Sice nejde o tolik bodů do žebříčku, ale hraje se o prestiž. Moc se těším, bude to zajímavá zkušenost, i když jsem trochu nervózní," přiznal talentovaný Navara.

Součástí festivalu bude i nedělní simultánní partie, v níž se Korčnoj utká najednou se třiceti soupeři, mezi nimiž budou ikvalifikanti z internetového šachového turnaje.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.