Hlavní obsah

Železný se bude ucházet o post předsedy ČOV

PRAHA

Kuloárové informace o kandidatuře oštěpaře Jana Železného na post předsedy Českého olympijského výboru nabírají konkrétní obrysy. Trojnásobný olympijský vítěz potvrdil, že v lednu příštího roku se bude ucházet o přízeň plenárního zasedání, které bude volit nového prvního muže českého olympijského hnutí.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Jan Železný se možná stane předsedou ČOV.

Článek

"Rozhodl jsem se kandidovat na předsedu Českého olympijského výboru," citovala osmatřicetiletého Železného ČTK. "Český sport potřebuje nové impulzy. Pokud lidi z ČOV budou chtít, jsem jim k službám. Hodně lidí mi ve sportu dalo, chtěl bych jim to vrátit," prohlásil český atlet na nedávno ukončených Hrách v Aténách, kde se informace o jeho možné kandidatuře na post předsedy ČOV poprvé vynořily mezi českými olympioniky.

Železný byl v Řecku současně zvolen do Komise sportovců MOV, v níž působil již v letech 1999 - 2001. Výkon obou funkcí by se podle Železného nevylučoval. "Zasedání MOV nejsou tak častá," prohlásil.

:. ANKETA
Byl by podle vás Jan Železný v čele ČOV mužem na svém místě? Hlasujte v anketě na konci článku.

Sejde se s Jiráskem

Čtyřleté funkční období současného předsedy ČOV Milana Jiráska vyprší na začátku příštího roku a dosavadní šéf českého olympismu je také vedle Železného zatím jediným kandidátem.

Podle tiskového mluvčího ČOV Zdeňka Šestáka mají oba muži, jež pojí dlouholeté přátelství, na úterý naplánovanou společnou schůzku, kde si o celé věci pohovoří. Oštěpař pak na úterní odpoledne chystá setkání s novináři, kde patrně sdělí konkrétnější informace.

Předsedu ČOV volí na plenárním zasedání zástupci sportovních svazů, zastupující jak olympijské, tak neolympijské sporty. Mimoto se na volbě podílejí i zástupci přidružených organizací jako například Českého klubu fair play. Během volby se obsazují posty předsedy, místopředsedů a osmnácti členů výkonného výboru.

Reklama

Související témata: