Hlavní obsah

Váňa: snad to vyjde příště

PARDUBICE

Marně dobýval šestý žokejský triumf ve Velké pardubické. Rozmrzelost zprvu dával najevo, leč nakonec se legendární Josef Váňa smířil s bilancí, jež mu vynesla druhé a třetí místo. Sám seděl v sedle druhého Retrievra.

Článek

"Přitom po první kvalifikaci na jaře musel na menší operaci, ani to nevypadalo, že by Velkou mohl běžet," připomínal Váňa. Jemu samotnému bude brzy dvaapadesát, loni absolvoval operaci kyčle. Teď pokořil řadu mladších soupeřů. "Retriever je velmi dobře ovladatelný," připomínal Váňa.

V jednu chvíli to vypadalo, že by mohl vyhrát. Utíkal Registaně v náběhu na na závěrečnou sérii překážek. Nebo snad jen chtěl utahat Registanu a připravit půdu pro Decent Fellowa? "Ne takhle jsem to nevymýšlel. Za lesem se Registana zdála mrtvá, ale šla dál. Buď sehrála roli ta dvě kila úlevy, kterou má, nebo je trenér Olehla opravdu nepřekonatelný. Zatím na Registanu opravdu asi nemáme, snad příště," přemítal Váňa.

Retrievra chystá synovi

"Za dva roky dáme Registanu do chovu, aby se to Pepčovi ještě povedlo," dobíral si na tiskovce po dostihu Olehla familiárně Váňu, který kdysi vodil k triumfům jím připravovaného Železníka. "Retrievra ale chystám synovi," připomínal Váňa své plány s potomkem, který by ve svých čtrnácti mohl dostat patřičnou licenci pro start v dostizích už příští rok.

Tři těžké dostihy od počátku září absolvoval jeho další svěřenec, v Pardubicích třetí Decent Fellow. "Takového koně pozlatit," rozplýval se žokej Radek Havelka. Nemínil, že by Registanu mohl udolat. "Letadlo holýma rukama taky nechytíte," vysekl poklonu vítězce.

Nejen on se divil výkonu koní z ciziny. "Něco by se s tím jejich výběrem mělo dělat, mají problémy skočit lehkou překážkou, dostih málem zkazili i mně," lamentoval nad dalším neúspěšným pokusem ostrovních trenérů v Pardubicích a přál si tvrdší kvalifikační podmínky pro jejich koně.

Reklama

Související témata: