Hlavní obsah

Boston přepsal baseballovou historii a šokoval Yankees

NEW YORK

Senzace je na světě, Boston postupuje do Světové série. Baseballisté Red Sox zvítězili v rozhodujícím sedmém utkání finálové série Americké ligy nad New York Yankees a stali se prvním týmem v historii, jemuž se v play off MLB podařilo otočit vývoj ze stavu 0:3 na zápasy. Fanoušci Yankees, nejslavnějšího a nejbohatšího klubu na světě, se nemohou probrat z šoku.

Článek

Na jméno svého posledního soupeře si bude muset Boston ještě počkat. V šestém finále Národní ligy vyhráli baseballisté St. Louis nad Houstonem 6:4 a postupujícího do Světové série určí také až rozhodující sedmý duel.

New York Yankees byli v sérii s odvěkým rivalem Bostonem jediný zápas od postupu, když v třetím duelu dobyli stadion Red Sox po jednoznačném výsledku 19:8. Soupeř se však nevzdal, dvěma výhrami v nastavení souboj zdramatizoval a nakonec se mu povedl famózní obrat.

V závěrečném utkání jako by si sami hráči Yankees už nevěřili a nechali se Bostonem doslova přejet. Již po dvou směnách po homerunech Davida Ortize a Johnyho Damona, kterému se povedl grand slam (odpal za bariéru při plně obsazených metách), svítil na tabuli v Yankee Stadium v Brooklynu stav 6:0 pro hosty. Hrdina Damon pak přidal ještě dvoubodový homerun a Boston dokráčel k pohodovému vítězství 10:3. "Jsem prostě dobrý," smál se po utkání Damon, který hrál až do tohoto zápasu průměrně.

Impérium padlo

"Každé impérium jednou padne. Dříve nebo později," poznamenal k triumfu nad newyorským sokem prezident Bostonu Larry Lucchino. Poraženým nezbylo než vyseknout soupeři poklonu. "Dali do toho srdce a nikdy se nevzdali. Tenhle tým neumírá. Zasloužili si postoupit," uznal sportovně smutný generální manažer Yankees Brian Cashman.

Red Sox přepsali nejen baseballovou historii, ale zapsali se výrazně do sportovní kroniky na kontinentu. Jsou teprve třetím z 239 klubů ve vrcholovém severoamerickém sportu, kterému se v play off na čtyři vítězné zápasy podařil takový obrat. Před Bostonem to dokázali pouze hokejisté Toronta a New Yorku Islanders.

Boston bude hrát o titul po 18 letech

Po osmnácti letech nyní Bostonské čeká účast ve Světové sérii. Jejich úkol je jediný - zlomit kletbu a po 86 letech konečně opět stanout na trůnu pro nejlepší baseballový tým Severní Ameriky.

Do začátku Světové série ale mohou fanoušci slavit. Začali hned po zápase, kdy se tisíce rozjařených příznivců Red Sox sešly v okolí stadionu Fenway Park. Trochu to však s oslavami přehnali. Podle policejních zpráv bylo šest fandů zraněno a stejný počet zatčen za ničení dopravních značek, semaforů a parkujících aut.

Americká liga - finále:
N.Y.Yankees - Boston 3:10
Konečný stav série 3:4.
Národní liga - finále:
St. Louis - Houston 6:4 (v 12. směně)
Stav série 3:3.

Reklama