Hlavní obsah

Železný prohrál a bude zřejmě dál házet

PRAHA

S kamennou tváří přijal Jan Železný porážku ve volebním souboji o křeslo předsedy Českého olympijského výboru, zklamání z nečekaně velkého rozdílu však přiznával. "Když do něčeho jdete a nezdaří se to, vždycky tam částečné zklamání je," uvedl trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem, jenž se chystá pokračovat v kariéře.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Oštěpař Jan Železný v boji o křeslo předsedy Českého olympijského výboru neuspěl.

Článek
Fotogalerie

"Je to zkušenost a musím říct, že ze mě spadl balvan. Byla to obrovská zodpovědnost a mnohokrát jsem kvůli tomu nespal a říkal si, co je třeba udělat, což teď minimálně na čtyři roky končí," naznačil možnou kandidaturu na příští volební období a přiznal, že příprava na volby se na něm podepsala.

"Hodně jsem zhubnul. Je to moje další zkušenost, že když do něčeho jdu, musím se na to soustředit, ale i u toho jíst," pousmál se Železný.

Dvořákovi se projev líbil

Nervozita na něm byla vidět při předvolebním projevu. Sice je zvyklý házet před sedmdesáti tisíci diváky, projev před plénem Českého olympijského výboru si ale odbyl poprvé.

"Asi se to na mně dalo poznat. Měl jsem šanci nevystoupit, ale to by byla chyba. Jsou věci, které musí člověk pořád zlepšovat, ale snad to nebylo nejhorší," doufal světový oštěpařský rekordman."Mně příjemně překvapil," pochválil ho atletický kolega a člen pléna Tomáš Dvořák.

"Příprava projevu mi zabrala dost času. Bavil jsem se s hodně lidmi, vznikal postupně. Přemýšlel jsem, že bych část řekl zpatra, ale nevěděl jsem, co by se našlo v mé hlavě," popisoval genezi svého projevu, v němž mj. prohlásil, že rozhodnutí kandidovat bylo nejtěžší v jeho životě.

Tréninku moc nedal

I když ne z postu předsedy, dění v Českém olympijském výboru bude ovlivňovat díky pozici ve výkonném výboru, kterou má z titulu člena Mezinárodního olympijského výboru jistou. "Jsem připraven pomoci Milanu Jiráskovi i českému sportu," prohlásil.

V případě zvolení byl Železný rozhodnutý ukončit svoji kariéru, nyní ale má pro své další oštěpařské působení dveře otevřeny. "Musím si teď sednout, srovnat si to sám se sebou a rozhodnout se. Vidím to ale jako nejpravděpodobnější řešení," uznal.

Tréninková pauza však bude znát. "Potřebuju se dostat do fyzické pohody. Občas jsem si zahrál fotbálek, ale to bylo všechno. Chybí mi objemová příprava, nechci ale teď hned odjet do Afriky, to až tak za měsíc."

Motivace pro letošní rok je jasná, mistrovství světa se začátkem srpna koná ve Finsku, zemi oštěpu zaslíbené. "To mě hodně láká," přiznal.

Reklama

Související témata: