Hlavní obsah

Inspektoři MOV jsou v New Yorku, město řeší spor kvůli stadiónu

PRAHA

Olympijskou výzdobou na mrakodrapech, ve výlohách obchodů i žlutých taxících uvítal New York zástupce Mezinárodního olympijského výboru (MOV), kteří se do čtvrtka budou seznamovat s nabídkou města na uspořádání letních olympijských her v roce 2012. Hodnotící komise podobně jako už v Madridu a Londýně navštíví všechna sportoviště, kde by se měly odehrávat olympijské soutěže.

Foto: Internet

Ilustrační foto

Článek

Včetně místa pro výstavbu olympijského stadionu. Na něm ale zatím stojí depo metra.

Právě uvažovaná stavba stadionu na břehu řeky Hudson v newyorské čtvrti West Side se stala jablkem sváru mezi přípravným výborem a majiteli haly Madison Square Garden. Společnost Cablevision, které aréna patří, se obává, že jen několik bloků vzdálený nový stadion jí odláká výnosné sportovní, kulturní a politické akce. Když tým amerického fotbalu New York Jets nabídl městskému dopravnímu podniku za práva na vybudování stadionu 100 miliónů dolarů, Cablevision rázem kontrovala sumou šestkrát vyšší, stadión by však nestavěla.

Newyorský starosta Michael Bloomberg s postupem Cablevision rozhodně nesouhlasí a její majitele nařkl ze sabotáže vlasteneckých snah Newyorčanů přivést do města olympijské hry. Skutečným konkurentem Madison Square Garden bude podle něho basketbalová aréna v dopravně lépe přístupném Brooklynu, která má být otevřená v roce 2007.

Většina newyorských olympijských sportovišť má ležet ve vzdálenosti do deseti kilometrů vzdušnou čarou od zvažované olympijské vesnice. Pořadatelé slibují, že i ve městě s tak mimořádně silným dopravním provozem, jako je New York, se sportovci i diváci dostanou kamkoli nejdéle do hodiny.

Olympijská vesnice s výhledem na Empire State Building

Olympijská vesnice by měla vyrůst na východním břehu East River proti budově OSN s výhledem na Empire State Building a další mrakodrapy. Po skončení her se má přeměnit v luxusní residenční komplex s jedněmi z nejdražších bytů ve městě.

Přípravný výbor do svých úvah zahrnul i Madison Square Garden, kde se mají odehrát olympijské turnaje v basketbalu. Tenis najde útočiště v dějišti turnajů US Open ve Flushing Meadows, jachtařské sporty v nově vybudovaném středisku na poloostrově Rockaway v Atlantském oceánu a triatlon v Central Parku. Jen fotbalové zápasy se budou hrát mimo New York, na stadionu v sousedním státě New Jersey. Finále však má hostit olympijský stadion.

Členové hodnotící komise mají v New Yorku nabitý program, během něhož jim bude dělat průvodce komisionář americké basketbalové ligy NBA David Stern. "Se svým jedinečným charakterem, pozoruhodnou kulturní různorodostí a bohatou sportovní historií poskytne New York skvělý domov olympijským hrám 2012," prohlásil Stern před příjezdem delegace MOV.

Komise už navštívila Madrid a Londýn, zatímco do Moskvy a Paříže se teprve chystá. Z kandidátských měst ale New York zřejmě nemá nejlepší vyhlídky. Svědčí o tom alespoň kurzy britských bookmakerů. Sázková kancelář Ladbrokes vidí jako favorita Paříž. Za ní staví Londýn s kurzem 2:1, následuje Madrid s poměrem 14:1, New York s 16:1 a za nejméně pravděpodobné dějiště označuje kurzem 40:1 Moskvu. MOV zvolí pořadatele 6. července na zasedání v Singapuru.

Reklama

Související témata: