Hlavní obsah

Švýcar Lambiel se stal mistrem světa

PRAHA

Švýcar Stéphane Lambiel se stal krasobruslařským mistrem světa. Devatenáctiletý závodník dosáhl životního úspěchu, když o téměř sedmnáct bodů porazil Kanaďana Jeffreyho Buttlea. Třetí skončil Američan Evan Lysacek. Ani jeden z medailistů nikdy dříve nezískal na velké světové akci cenný kov.

Článek

Lambiel ve velmi nervózních volných jízdách vyhrál, i když neskočil trojitého axela. Čtvrtý muž loňského mistrovství světa i letošního mistrovství Evropy však technickou obtížnost dohnal dvěma čtvernými toeloopy a skvělými piruetami, díky nimž potvrdil vedoucí postavení po krátkém programu.

"Jsem ohromě pyšný na to, že jsem světovým šampionem. Dnes to ale bylo docela lehké," prohlásil Lambiel, jehož trochu mrzela neúčast Jevgenije Pljuščenka, který se před volnými jízdami odhlásil z průběžného třetího místa kvůli zranění. "Škoda, rád bych ho dnes porazil. Příště už ale určitě bude ve formě a rozdáme si to spolu," dodal Švýcar, jenž napodobil 58 let starý triumf Hanse Gerschwilera.

Chybám se nevyhnul ani stříbrný medailista Buttle, jehož nejlepším výsledkem na mistrovství světa bylo dosud osmé místo z roku 2002. Ani v Moskvě se mu volná jízda příliš nevyvedla, spadl při pokusu o trojitého axela i trojitého rittbergera, ale nakonec to na druhou příčku stačilo.

Na nečekanou bronzovou pozici se při svém debutu na světové scéně posunul Lysacek. Devatenáctiletý syn českých rodičů ve svém repertoáru zatím nemá čtverný skok, ale předvedl hned dvě náročné kombinace a po obdržení známek se mohl nevěřícně podívat na světelnou tabuli a radovat se ze své první velké medaile.

O cenný kov naopak přišel druhý muž po krátkém programu Brian Joubert. Francouzský krasobruslař, který obhajoval stříbro z Dortmundu, totálně pokazil volnou jízdu. Nepředvedl ani jednu kombinaci a dvakrát upadl, což v konečném účtování znamenalo třináctou volnou jízdu a celkově až šestou příčku.

Při neúčasti zraněného Jevgenije Pljuščenka skončil světový šampionát zklamáním i pro ruské krasobruslaře. Talentovaný Andrej Grjazev v devatenácti letech neunesl tíhu lídra týmu a po jízdě plné chyb a vynechaných skoků se nevešel do první desítky. Jeho jedenáctá pozice znamená, že Rusko bude na olympijských hrách v Turíně příští rok reprezentovat jen jeden krasobruslař.

Výsledky - muži:
1. Lambiel (Švýc.) 262,46 b., 2. Buttle (Kan.) 245,69, 3. Lysacek 242,98, 4. Weir (oba USA) 236,06, 5. Li Čcheng-ťiang (Čína) 235,67, 6. Joubert (Fr.) 235,29.

Reklama