Hlavní obsah

WADA si stojí za výsledky zpochybněných testů na nandrolon

LONDÝN

Světová antidopingová agentura WADA si stojí za výsledky testů na nadrolon, které zpochybnil odhalení jevu takzvané nestabilní moči. I když podle posledních poznatků mohlo v některých případech po odebrání vzorku dojít k samovolnému vzniku zakázaného anabolického steroidu, pozitivní výsledky žádného z dosavadních testů WADA nezpochybnila.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

Vedení světové organizace pro boj proti dopingu akreditovaným laboratořím přikázalo, aby začaly provádět testy na stabilitu moči, které by odhalily možný samovolný vznik nandrolonu. Generální ředitel WADA David Howman na otázku agentury AP, zda si jeho organizace stojí za výsledky dřívějších zkoušek, odpověděl: "Absolutně, absolutně."

Pravděpodobnost, že právě nestabilní moč způsobila pozitivní dopingový test, se prý pohybuje mezi 1:1000 a 1:10.000. Dříve přistižení a potrestaní sportovci se nového testování svých vzorků nedočkají, všechny totiž už byly zničeny. "Neexistuje žádný fyzikální, právní ani praktický způsob, jak se vrátit zpátky. Všechno bylo otevřeno a otestováno. Nemáme žádný vzorek C," vysvětlil Howman.

WADA nepotvrdila informaci britského deníku Sunday Telegraph, který jako první kauzu podezřelých testů na nandrolon zveřejnil a mimo jiné uvedl, že byla zvýšena povolená hranice pro výskyt nandrolonu na deset nanogramů na mililitr moči. Přípustný limit podle oficiálních informací WADA zůstal na dvou nanogramech.

Reklama

Související témata: