Hlavní obsah

Pařížský starosta obvinil Londýn z porušení pravidel před volbou

PAŘÍŽ

Pařížský starosta Bertrand Delanoe obvinil zástupce Londýna, že si k přidělení olympijských her v roce 2012 pomohli nekalými praktikami. Britská metropole, jež minulý týden v boji o olympiádu těsně porazila mírně favorizovanou Paříž, podle starosty před volbou porušila pravidla Mezinárodního olympijského výboru.

Článek

Delanoeovi, který v Singapuru vedl pařížskou kandidaturu, se nelíbilo setkání delegátů s britským premiérem Tonym Blairem. Podle regulí MOV jsou povoleny jen neformální schůzky, což údajně nebyl tento případ. "Mezinárodní olympijský výbor ví, že Tony Blair napsal delegátům dopis s nabídkou schůzky. To je proti pravidlům," uvedl Delanoe.

Pozvánku dostal i oštěpař Jan Železný, jediný český člen MOV, ale rozhodl se na schůzku nejít a zvolil v Singapuru jiný program.

Londýnští funkcionáři prý porušili i pravidlo o zákazu komentování kandidátských projektů svých soupeřů, když před hlasováním upozornili na skutečnost, že pařížský stadion Stade de France nebyl vybudován speciálně pro atletiku. "Nechci dělat zbytečný povyk, ale nemám důvod být zticha. Je dáno, že by se neměly komentovat ostatní kandidatury, tak proč to jenom jedno město musí porušit?" prohlásil starosta.

Paříž v rozhodujícím kole s Londýnem prohrála poměrem hlasů 50:54. Delanoe po velkém zklamání udělal alespoň něco pro sebe. "Když jsme nedosáhli vítězství, po kterém jsme tak toužili, rozhodl jsem se z toho dne udělat aspoň den svého osobního vítězství. Přestal jsem kouřit," dodal.

Reklama

Související témata: