Hlavní obsah

Slavný Rus Karpov si zahraje šachy v Praze

PRAHA

Legenda, která kdysi hýbala šachovým světem, přijede do Prahy. Ruský velmistr Anatolij Karpov, kdysi světový šampión a rival svého krajana Gariho Kasparova v památných soubojích o titul, bude hrát s českým mladíkem Davidem Navarou v pátek a v sobotu v rámci festivalu ČEZ ChessTrophy 2005 v pražském hotelu Kampa - Stará zbrojnice.

Foto: PRÁVO

Ruský šachista Anatolij Karpov

Článek

"Chtěli jsme přivést dalšího atraktivního šachistu," říká Pavel Matocha z pořádající společnosti. Do Prahy už v roce 2003 přijel na jeho pozvání Viktor Korčnoj, loni dorazil Alexej Širov, hráč světové desítky. "Letos jsme chtěli jít zase o něco výš."

Už jen málo cest za dalšími souboji absolvuje čtyřiapadesátiletý Rus. "Kromě honoráře neměl žádné speciální podmínky," podotýká Matocha. Přesnou výši odměny pro Karpova tají, jen naznačí: "Je to největší část z třičtvrtěmiliónového rozpočtu celé akce."

Těžká role čeká domácí jedničku, dvacetiletého studenta logiky Navaru. Akci ve čtvrtek otevře jeho exhibiční série bleskových partií se Sergejem Movsesjanem. Symbolicky v Paláci U Nováků. Hrála se v něm v roce 1931 šachová olympiáda. Právě na 14. 7. připadá výročí bitvy Československa a USA, v níž domácí podlehli a skončili druzí.

Ostrý souboj o body do žebříčku vypukne v pátek

Ostrý souboj o body do žebříčku vypukne v pátek. Nebude Karpov po letech v ústraní pohaslou hvězdou? "Moc turnajů už nehraje, ale zapomenout se to nedá. Má to pořád v ruce, i když určitá nerozehranost může být znát," říká Movsesjan, Armén, který před lety našel nový domov v Česku.

Byť je Karpov v žebříčku až 33., soudí, že jeho reálná síla je větší. "Odpovídá zhruba patnácté pozici," tvrdí Movsesjan. A nabízí i recept na slavného velmistra: ostré zahájení, které by ho dostalo do časové tísně ničící strategii i těch největších hvězd. "Ale David chce po zkušenosti s Širovem hrát raději trpělivě, to jeho šance snižuje," říká Matocha.

Přítomnost legendy dává šanci sázkařům

Přítomnost legendy dává ojedinělou šanci českým sázkařům, lze tipovat šachové výsledky. "Je to netradiční příležitost, trochu zaskočila i naše bookmakery," přiznává František Trantina ze sázkové kanceláře Fortuna. Na hlavní zápas je podle jeho slov nasázena suma nevymykající se průměru, ale překvapivé statisíce už hráči dali na Movsesjanův úspěch v souboji s Navarou. "To jsem nečekal," usmívá se Movsesjan, sám sázkař. "Šachisti jsou hraví, ale na sebe bych si nikdy nevsadil. Vždyť jde o prestiž," říká.

Také simultánku s osobnostmi byznysu a sportu odehraje na závěr akce v neděli odpoledne Karpov. "Jeho trpělivost v tomto případě může vést k úspěchu více než třeba pojetí Kasparova. Při jeho herní agresivitě lze při vícero partiích něco přehlédnout," říká Movsesjan.

Remízu podle něj proti velmistrovi někdo ze soupeřů uhrát může. "Ale že by někdo vyhrál, je nepravděpodobné," dodává Movsesjan.

Reklama

Související témata: