Hlavní obsah

Zápasník Švehla vybojoval na mistrovství světa bronz

BUDAPEŠŤ

Český zápasník Petr Švehla vybojoval bronzovou medaili na mistrovství světa v Budapešti. Na šampionátu v řecko-římském zápase kategorie do 60 kilogramů porazil v duelu o třetí místo domácího Lászla Klimenta na body. Švehla měl k medaili blízko už na minulém mistrovství světa v roce 2003, tehdy skončil čtvrtý. Tentokrát už si cenný kov z Budapešti odvezl.

Foto: ČTK/Ivan Babej

DEFAULT TITLE

Článek

"Hrdinsky dobojoval a dostal se na třetí místo," uvedl v rozhovoru pro ČTK český reprezentační trenér Ervín Varga. Jeho svěřenec navázal na úspěch Marka Švece, který na mistrovství světa v roce 1998 ve švédském Gävle získal stříbro.

Švehla, mistr Evropy z roku 2001, na cestě k vytoužené medaili z velké světové akce postupně porazil Fina Marka Isokoskiho, Egypťana Ašrafa Melgího Gharablího a Ukrajince Oleksije Vakulenka. V semifinále proti Armenu Nazarianovi z Bulharska neuspěl, ale v zápase o třetí místo se tentokrát radoval z vítězství.

První perioda skončila nerozhodně 1:1, v druhé získal Švehla dva body a vytvořil si rozhodující náskok. V třetí pak definitivně rozhodl o svém vítězství na body. "Maďar měl převahu, ale Petr všechny jeho útoky ubránil a nakonec se technickým útokem sám prosadil," komentoval utkání Varga.

Řecko-římský styl, do 60 kg:
1. kolo:Švehla (ČR) - Isokoski (Fin.) 3:1,
2. kolo:Švehla - Gharablí (Egypt) 3:1,
čtvrtfinále:Švehla - Vakulenko (Ukr.) 5:0,
semifinále:Nazarian (Bul.) - Švehla 3:1,
o 3. místo:Švehla - Kliment (Maď.) 5:0.

Reklama