Hlavní obsah

Krasobruslařka Slucká má sedmý titul mistryně Evropy

LYON

Ruská krasobruslařka Irina Slucká vstoupila do historie jako první žena, která získala sedm titulů mistryně Evropy. Ve francouzském Lyonu udržela vedení z krátkého programu a po volné jízdě o necelých šestnáct bodů porazila krajanku Jelenu Sokolovovou. Bronzovou medaili získala Italka Carolina Kostnerová. Česká reprezentantka Ivana Hudziecová do volných jízd nepostoupila.

Článek

Slucká potvrdila roli favoritky a deklasovala všechny evropské soupeřky rozdílem třídy. Do volné jízdy zařadila dvě kombinace a jednu trojkombinaci, a když k tomu přidala výborné provedení ostatních prvků, získala za druhou část soutěže o deset bodů více než druhá Sokolovová. Jediného drobného zaváhání se dopustila při trojitém flipu, kdy neudržela energii na uzdě a dotkla se rukou ledu. Přesto se šestadvacetiletá závodnice posedmé v kariéře radovala z evropského titulu a překonala legendární Němku Katarinu Wittovou i Norku Sonju Henievou.

Sokolovové životní výkon ve volné jízdě stačil jen na stříbrnou pozici. Vicemistryně světa z roku 2003 na úvod volné jízdy zabojovala a těsně u mantinelu dokončila trojkombinaci. Naprosto čistě předvedla i všechny ostatní naplánované skokové prvky a celkovým ziskem 177,81 bodu o více než dvanáct bodů překonala své dosavadní osobní maximum v novém systému bodování. Po loňském pátém místě se tak na evropské scéně vrátila na stupně vítězů.

Bronzová medailistka z loňského mistrovství světa Kostnerová do volné jízdy vstoupila výborně provedenou kombinací trojitého flipa a trojitého toeloopa a bez zaváhání předváděla i další náročné prvky. Další kombinaci si dovolila zařadit až do třetí minuty jízdy, což jí přineslo bonifikaci od rozhodčích, ale vzápětí upadla při pokusu o sólový trojitý salchow. Díky lepší volné jízdě se však dostala před šestnáctiletou Gruzínku Elene Gedevanišviliovou i Švýcarku Sarah Meierovou a získala první evropskou medaili.

Výsledky - ženy:
1. Slucká 193,24 b., 2. Sokolovová (obě Rus.) 177,81, 3. Kostnerová (It.) 172,45, 4. Meierová (Švýc.) 167,17, 5. Gedevanišviliová (Gruz.) 153,27, 6. Korpiová (Fin.) 146,37, ...26. Hudziecová (ČR) 33,62 - vyřazena v krátkém programu.

Reklama