Hlavní obsah

Sáblíková se věnuje škole, za dva týdny začne přípravu

Rychlobruslařka Martina Sáblíková ukončila minulý týden v kanadském Calgary svou nejlepší sezónu v kariéře, příliš odpočinku si ale neužije. Už za dva týdny totiž odstartuje přípravu na další, úplně bez bruslí ale přesto nebude. "Už mě to táhne alespoň na kolečkové," říká úspěšná olympionička a světová rekordmanka v rozhovoru pro Právo.

Článek

Olympijskou sezónu jste zakončila na dráze v Calgary světovým rekordem na deset kilometrů, jaké byly první pocity? Cítila jsem děsnou únavu. Když jsem ale viděla na světelné tabuli rekordní čas, měla jsem ohromnou radost. Lepší tečku za sezónou jsem si nemohla přát.

Byla to vaše nejtěžší sezóna? Určitě, taky byla hodně dlouhá. Absolvovala jsem hodně závodů včetně olympiády. Bylo to náročné fyzicky i psychicky.

Kde se ve vás vzala síla v posledním závodě ještě zajet světový rekord? Uvědomila jsem si, že to je poslední závod a pak budu mít klid. Dala jsem do něj všechno a byl z toho parádní čas.

Už vás přešel smutek, že k olympijské medaili na pětikilometrové trati chyběly nějaké tři metry?To víte, že to v sobě mám... Čtvrté místo na olympiádě je veliký úspěch, ale k medaili chybělo tak málo. Na vícebojařském MS jsem pak skončila na pět kilometrů druhá a tak trochu jsem si spravila chuť, ale olympiáda je olympiáda.

Kdyby vám ale někdo předpověděl, že sezóna přinese čtvrté a sedmé místo v Turíně, medaile ze seniorských šampionátů a světové rekordy, věřila byste mu? Věřila, protože trenér Petr Novák mi říkal, že to bude hodně dobrá sezóna. Ale přiznám se, že tolik úspěchů jsem nečekala.

Řekla jste, že teď budete mít klid. Jak dlouho? Dva týdny a pak mi začne nová sezóna, tedy příprava na ni. Vždyť v listopadu už startují závody Světového poháru.

To se těch čtrnáct dní asi na brusle ani nepodíváte... Ale podívám. Už mě to táhne alespoň na kolečkové.

Uvidí vás také na sportovním gymnáziu v Novém Městě na Moravě? Musím dodělat půlku třetího ročníku. Už jsem mluvila s třídní profesorkou. Mají pro mne připravené úkoly, čekají mě zkoušky. Budu se muset učit, ale jsem moc ráda, že mi vycházejí maximálně vstříc.

Co byste si nejvíc přála do nové sezóny? Víc finančních prostředků na přípravu.

Letos vám prý nechyběly... Nikdy jsem neříkala, že jich máme vysloveně málo, ale problém je v něčem jiném. Přece jenom bychom měli například bydlet důstojněji než na internátech. Vůbec tím nemyslím, že bych toužila po pětihvězdičkových hotelech, jen mi jde o vylepšení podmínek. Abych dál rostla, potřebuji k sobě další české rychlobruslaře a oni musí mít kvalitní přípravu, aby se mohl rozvinout jejich talent. Ráda se s nimi rozdělím, pro další růst se potřebujeme navzájem. Pokud mám nejčerstvější informace, situace by se měla zlepšit. Ozvali se prý potenciální sponzoři, což by bylo skvělé!

Skoro polovinu roku jste mimo domov. To vám nevadí? Vadí, ale to prostě patří k tomuhle sportu. V tom takový problém není. Na soustředění do zahraničí a závody bych tak jako tak jezdila. Pokud se hovoří o potřebě umělého oválu, pak to není jen kvůli mně. U nás na Vysočině jsou další talenty a potřebují dostat šanci. Ovál by byl pro více rychlobruslařů a věřím, že by se objevili i další. S trenérem Novákem chápeme, že se nepostaví z roku na rok.

Výroky o tom, že byste s trenérem Novákem odešli reprezentovat jinou zemi, asi nebyly po olympiádě nejšťastnější... Byly vytržené z kontextu a interpretovány jinak, než je trenér řekl. Nechceme nikam odcházet a závodit za jinou zemi. Tady jsme doma. Petr Novák na přímý dotaz, že kdyby se podmínky nezlepšily a nebyla perspektiva, připustil nejkrajnější možnost. Oba věříme, že se podmínky zlepší a snad to je na dobré cestě. Určitě chci dál reprezentovat Česko.

Reklama