Hlavní obsah

Z Everestu se stává Disneyland, zlobí se Messner

KÁTHMÁNDÚ

Fenomenální horolezec Reinhold Messner u příležitosti oslav 50. výročí prvovýstupu na Mt. Everest důrazně varoval před komerčním využíváním nejvyšší hory světa. "Prodáváme tuhle horu jako Disneyland," čertil se osmapadesátiletý dobrodruh nad skutečností, že se o Everest pokoušejí stovky turistů, mnohdy úplných nováčků...

Foto: www.mountain-images.co.uk

Mt. Everest z tibetské strany.

Článek

"Z cesty na vrchol se stává turistická dálnice. Nepálská vláda by měla udílet povolení k výstupu jedné expedici na jednu trasu ročně," navrhl řešení Messner s tím, že by přednost měli dostávat jen zkušení horolezci. "Jinak to povede k tragickým neštěstím," připomněl slavný horolezec smrt 15 lidí na jaře 1996.

Na vrcholu už stovky lidí

Messner se zároveň obul i do současné honby za nejrůznějšími rekordy. V posledních dnech byl totiž znovu překonán rekordu v rychlosti zlezení hory, když Šerpa Lakpa Gelu doslova vyběhl ze základního tábora ve výšce 5300 metrů na vrchol za 10 hodin a 56 minut. Šerpa Appa si zase výstup vychutnal již potřinácté. Sedmdesátiletý japonský lyžařský instruktor Joičiró Miura se ve čtvrtek stal nejstarším horolezcem, který na Everestu uspěl, zatímco v neděli na vrcholu stanula jeho nejmladší pokořitelka patnáctiletá nepálská dívka Mingkipa.

Podle nepálského ministerstva turistiky pokořilo nejvyšší horu světa v posledních několika dnech přes 110 horolezců. Jen v pondělí to bylo nejméně deset zahraničních dobrodruhů a 12 nepálských Šerpů. Zdoláním Everestu se může pyšnit přes 1300 lidí.

Horolezecké procesí

Horolezcova kritická slova poněkud zchladila slavnostní náladu pod vrcholem nejvyšší hory světa. Přesto oslavy, na nichž samozřejmě nechyběla ani hlavní postava Edmund Hillary, nezastínila. Hillary projížděl starými uličkami nepálské metropole v kočáru taženém koňmi a byl zdraven tisíci Nepálců.

Za Novozélanďanem Hillarym a jeho manželkou šlo procesí čítající několik stovek alpinistů a jejich příznivců. Připojil se také Nepálec Djalzen, který jako jediný ze Šerpů z Hillaryho expedice zůstal naživu.

Další čestná místa patřila synovi Šerpy Tenzinga Norkeje, který Hillaryho 29. května 1953 doprovodil až na vrchol Everestu, první pokořitelka nejvyšší hory světa Japonka Junko Tabeiová a právě Messner, který na Everest vystoupal jako první bez kyslíkového přístroje.

Reklama

Související témata: