Hlavní obsah

Překvapivá šampiónka! Američanka Courtneyová vyhrála MS bikerek, Škarnitzlová byla 18.

Praha

Překvapivou mistryní světa v cross country horských kol se v Lenzerheide stala Američanka Kate Courtneyová. Se stříbrem se musela spokojit Dánka Annika Langvadová, bronz si vyjela Emily Battyová z Kanady. Nejlepší z českých závodnic Jitka Škarnitzlová skončila osmnáctá.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Kate Courtneyová slaví zasloužený triumf

Článek

O životním úspěchu teprve dvaadvacetileté rodačky z Kalifornie se rozhodlo v posledním sedmém okruhu zhruba sedm minut před koncem. Mistryně světa z Nového Města na Moravě před dvěma lety Langvadová jezdila dlouho neohroženě v čele, ale Courtneyová její náskok stahovala.

V osudný moment se Langvadová zastavila při výjezdu do kopce ve spleti kořenů, zatímco Američanka zůstala v sedle. Langvadová už nenašla síly na odpověď a do cíle dojela s mankem 47 sekund, Battyová ztratila téměř dvě minuty.

Bez medaile nakonec skončila Švýcarka Jolanda Neffová. Domácí favoritka a obhájkyně loňského titulu z australského Cairns jezdila takřka celý závod na čtvrté pozici a nedokázala ji vylepšit. Za vítězkou zaostala o dvě a čtvrt minuty. Ztráta Škarnitzlové byla více než sedm minut.

Mistrovství světa na horských kolech v Lenzerheide (Švýcarsko):
Cross country:
Ženy - elite (29,4 km):
1. Courtneyová (USA) 1:34:55,
2. Langvadová (Dán.) -47,
3. Battyová (Kan.) -1:58,
4. Neffová (Švýc.) -2:13,
5. Wloszczowská (Pol.) -3:15,
6. Smithová (Kan.) -3:39,
...
18. Škarnitzlová -7:07,
27. Štěpánová -10:38,
45. Ježková (všechny ČR) -2 kola

Reklama