Hlavní obsah

Dlask a Štybar jsou největšími trumfy Čechů

HOOGLEDE-GITS

Petr Dlask a Zdeněk Štybar mají formu jako hrom a z cyklokrosového světového šampionátu, který startuje v sobotu v belgickém městečku Hooglede-Gits, by rádi domů vezli některou z medailí. Tato dvojice by měla táhnout české barvy.

Článek

Dlask bude bojovat v neděli v elitní kategorii hlavně s domácími závodníky, které podle odhadů požene kolem trati až 50 000 fanoušků. Do hotelu Zuidwege v Zedelgemu asi dvacet kilometrů od trati dorazil jako poslední z Čechů v pátek na oběd. Po něm už vyrazil trénovat.

"Zatím jsem v pohodě, nijak zvlášť se nestresuju," řekl Dlask, stříbrný z MS v Táboře 2001. "Medaili z elity bychom zase potřebovali, jenže bude viset hodně vysoko. Ale Petr by na ni dosáhnout mohl, zdejší bláto mu bude vyhovovat," tvrdil reprezentační trenér Petr Klouček. "U Šimůnka s Ausbuherem by bylo úspěchem umístění v první desítce. Otázkou je, jak se na nich podepsaly zdravotní problémy," dodal Klouček.

Domácí jsou největšími favority

Největšími favority jsou domácí závodníci: obhájce titulu Vervecken, fenomén sezóny Nijs, vítěz osmi závodů Světového poháru, či Bart Wellens, který už zlato získal dvakrát. "Na medaili je tady deset adeptů," odhadoval Klouček. "Nijs jezdí výborně, ale není neporazitelný. Týmová taktika na téhle těžké trati úspěch slavit nebude. Každý pojede za sebe," přiznal Erwin Vervecken, kterému bude v březnu už pětatřicet. "Pořád mi to ještě docela šlape a moc rád bych doma získal zlato," řekl belgický reprezentant.

"Myslím, že Belgičani si nijak zvlášť nepomůžou, každý z nich chce medaili. Bude to závod o hrubé síle," odhadoval čtyřnásobný mistr světa Radomír Šimůnek starší, který na MS doprovází svého syna. "Nejvíc bych věřil Wellensovi, ale adeptů na vítězství je víc. Počítám mezi ně i Dlaska," sdělil bývalý vynikající závodník. "Bude to tady peklo. V sobotu se trať při dvou závodech ještě více rozjezdí. Takové bláto nepamatuju ani z doby, kdy jsem jezdil já. Možná občas někde ve Švýcarsku," sdělil Šimůnek senior.

Již v sobotu mohou Češi vydolovat v belgickém bahně některý z cenných kovů. Nejblíže k němu má junior Polnický a odpoledne bude o třetí titul v řadě usilovat v kategorii do 23 let Štybar. "Bude to tady jeden velký kotel. Atmosféra jak na Maracaná, divácký rekord šampionátů z poslední doby," odhadoval znalec belgických poměrů Šimůnek starší.

Reklama