Hlavní obsah

Kaňkovský s Lazarem získali bronz v bodovacím závodě dvojic

PALMA DE MALLORCA

Dráhový cyklista Alois Kaňkovský získal po vítězství v omniu na mistrovství světa další medaili v bodovacím závodě dvojic, v němž v neděli s Petrem Lazarem obsadili třetí místo. Titul vybojovali favorizovaní Švýcaři Bruno Risi a Franco Marvulli, čeští jezdci nestačili ještě na Nizozemce Petera Schepa a Dannyho Stama.

Článek

V závodě na 200 kol na 250 metrů dlouhém oválu Palma Arény české duo ukázalo, že loňský bronz na evropském šampionátu v Kodani nebyl náhodný. Hned po čtvrtině závodu získalo kolo náskoku spolu s Ukrajinci, Argentinci a Němci, navíc Kaňkovský přidal další dva body ze třetího z deseti bodovaných spurtů.

Těsně před polovinou závodu však s Lazarem trochu zaváhali a devíti dvojicím se podařilo ostatní dojet o kolo, přičemž mezi nimi byla Argentina a Ukrajina, což znamenalo že se tato družstva dostala před českou dvojici. Vzápětí však opět zaútočili Kaňkovský s Lazarem a bleskově soupeřům nadělili další okruh náskoku.

S tím se nechtěli soupeři spokojit. Samostatně se prosadili Švýcaři, a když vyrazili Španělé, rozpoutalo se na dráze cyklistické peklo. Diváci bouřili a dohnali své miláčky k zisku okruhu a díky bodům ze spurtu k postunu před české jezdce, které v dalším spurtu předstihli i Nizozemci. Sen o medaili se tak začal vzdalovat.

Lazar vyrazil za Argentinci

Šest okruhů před závěrečným spurtem nastoupili Argentinci a za další dvě kola za nimi vyrazil velkým zrychlením Lazar. Za 500 metrů je česká dvojice dojela a v závěrečném spurtu Kaňkovský dokázal, že ze svých sprinterských kvalit nic netratil a díky vítězství se posunul se svým spolujezdcem na stupně vítězů. Třetím místem a ziskem dvou bodů vybojovali zlato Švýcaři, kteří již na MS vyhráli v roce 2003.

V závodě na kilometr s pevným startem se o nejcennější medaili rozhodovalo až v samotném závěru. Skvěle sice zajel hned druhý startující Jamie Staff z Británie, který dosáhl času 1:02,074 a ještě po odjetí osmnáctého z dvaceti cyklistů vévodil výsledkové tabuli. Potom ho však předstihl před rokem bronzový Francois Pervis z Francie a na závěr i obhájce titulu Brit Chris Hoy. Ten na stupních vítězů v této disciplíně chyběl v posledních letech pouze, když nestartoval. Kilometr prolétl za 1:00,999 a do své bohaté sbírky přidal další zlato.

Muži:
1 km s pevným startem:
1. Hoy (Brit.) 1:00,999, 2. Pervis (Fr.) 1:01,838, 3. Staff (Brit.) 1:02,074, 4. Veldt 1:02,480, 5. Mulder (oba Niz.) 1:02,567, 6. Henriette (Fr.) 1:02,772, 7. Levy (Něm.) 1:03,368, 8. Sunderland (Austr.) 1:03,517.
Bodovací závod dvojic na 50 km:
1. Švýcarsko (Risi, Marvulli) 14 bodů, 2, Nizozemsko (Schep, Stam) 13, 3. ČR (Kaňkovský, Lazar) 11, 4. Španělsko 8, 5. Ukrajina 7, 6. Argentina 4, 7. Belgie -1 kolo/14, 8. Dánsko -1 kolo/8.

Reklama