Hlavní obsah

Di Luca se vítězstvím ve čtvrté etapě vrátil do čela cyklistického Gira

MONTEVERGINE DI MERCOGLIANO

Italský cyklista Danilo Di Luca získal ve čtvrté etapě zpátky růžový trikot pro lídra třítýdenního Gira d'Italia a navrch téměř půlminutový náskok. Jeden z favoritů celého závodu nejlépe zvládl závěrečné sedmnáctikilometrové stoupání, které poprvé na letošním Giru prověřilo vrchařské schopnosti účastníků.

Článek

Di Luca vystřídal v čele průběžného pořadí stájového kolegu Enrika Gasparotta, který se ve středu zhruba 70 kilometrů před cílem v Montevergine di Mercogliano zapletl do hromadného pádu a z boje o vavřín odpadl už na úpatí závěrečného stoupání. V něm se pokusil o trhák František Raboň, který vyrazil vstříc vytouženému dílčímu úspěchu na Giru devět kilometrů před cílem, ale brzy byl pohlcen.

Bleskově za ním vyrazil kupředu Mexičan Julio Perez Cuapio, předstihl i trio uprchlíků a rychle si vybudoval náskok 40 sekund. Únik ale do konce nedotáhl. Peloton se rozdrobil na skupiny a v čele první si dojel pro druhé letošní etapové vítězství po úvodní časovce družstev člen týmu Liquigas Di Luca. V cílovém městě zopakoval svůj triumf z roku 2001.

"Především musím poděkovat svému týmu, protože já skutečně makal jen posledních dvě stě metrů. Oni dřeli po celé táhlé stoupání," řekl Di Luca, kapitán Liquigasu, za nímž v celkovém pořadí následují tři týmoví kolegové. Druhý je Franco Pellizotti, Gasparotto ale ztratil přes 14 minut.

I další medailové příčky v etapě patřily Italům. Druhý skončil po 153 km z Neapole po pobřeží Amalfi Riccardo Ricco před Damianem Cunegem. Velkou ztrátu v útoku na celkové vítězství na Giru utrpěl mistr světa Paolo Bettini, který si při pádu asi třiceti závodníků na mokré silnici potloukl žebra a závěr vypustil. Pavel Padrnos ztratil necelé tři minuty, Raboň přes čtyři.

Ve čtvrtek se peloton vydá směr Řím. Po startu v Teanu a 173 kilometrech skončí pátá etapa nedaleko metropole ve Frascati. Patnáct kilometrů před cílem čeká jezdce horská prémie. Před středeční etapou se podle agentury AP podrobilo na šest desítek cyklistů dopingové zkoušce a všechny výsledky byly negativní.

Výsledky - 4. etapa (153 km):
1. Di Luca 4:22:42, 2. Ricco, 3. Cunego (všichni It.) oba stejný čas, 4. Schleck (Luc.), 5. Garzelli oba -3, 6. Pellizotti, 7. Mazzanti (všichni It.) oba -6, 8. Arroyo (Šp.) -7, 9. Sella (It.), 10. Zabriskie (USA) oba -13, ...81. Padrnos -2:49, 90. Raboň (oba ČR) -4:12.
Průběžné pořadí:
1. Di Luca 14:26:10, 2. Pellizotti -26, 3. Noe, 4. Nibali (oba It.) oba -35, 5. Schleck -53, 6. Cunego -54, 7. Zabriskie -1:03, 8. Savoldelli, 9. Mazzoleni (oba It.), 10. Mizurov (Kaz.) všichni -1:07, ...79. Raboň -6:21, 88. Padrnos -8:34.

Reklama

Související témata: