Hlavní obsah

Cyklistika navzdory dopingovým aférám zůstane na olympiádě

LAUSANNE

I když pověst cyklistiky čím dál více trpí pod tíhou dopingových afér, nemusí se toto sportovní odvětví bát, že přijde o své místo mezi olympijskými sporty. Představitele mezinárodní unie (UCI) o tom ve čtvrtek ujistil šéf Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge a zároveň ocenil úsilí, které federace v boji proti dopingu vyvíjí.

Foto: ČTK/AP

Jeden z dopingových hříšníků Ivan Basso

Článek

"Nemůžeme vylít vaničku i s dítětem," prohlásil Rogge s tím, že si cyklistika na olympiádě zaslouží zůstat. "UCI neporušuje pravidla, to jezdci. A UCI dělá více než řada dalších federací, aby problémům učinila přítrž," prohlásil belgický funkcionář během telekonference v Lausanne. Opatření jako například zvýšení počtu mimosoutěžních dopingových kontrol označil za příkladná.

Nejslavnější etapový závod Tour de France přitom ani rok po skončení nemá posledního vítěze, protože Floyd Landis měl pozitivní test a jeho případ stále není uzavřen. Loni se pak provalila aféra, že ve Španělsku lékaři pomáhali nedovolenými prostředky více než padesáti jezdcům z celého světa.

Trest si momentálně odpykává například šampión Gira d'Italia Ivan Basso, nedávno se pak přiznali k dopování někteří jezdci bývalé stáje T-Mobile. Podle nové dohody každý hříšník přijde o roční plat a na start červencové Tour bude puštěn jen ten cyklista, který se v čestném prohlášení zaváže k boji proti dopingu.

Počet letních olympijských sportů bude klesat. Za rok v Pekingu jich ještě bude 28, v Londýně po vyřazení baseballu a softbalu o dvě méně. A na dalších hrách v roce 2016 zůstane jen pětadvacet odvětví.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.