Hlavní obsah

Třetí doping na Tour, Mayo byl pozitivně testován na EPO

MADRID

Cyklistickou Tour de France pronásledují dopingové aféry i po jejím skončení. O třetí známý případ se postaral Španěl Iban Mayo, který byl v průběhu závodu pozitivně testován na zakázanou látku erythropoietin (EPO). Oznámila to v pondělí jeho stáj Saunier Duval s tím, že vyhlášenému vrchaři pozastavuje činnost.

Článek

Podle Mezinárodní cyklistické unie neprošel Mayo dopingovou kontrolou 24. července, kdy byl na Tour volný den. Devětadvacetiletý jezdec skončil v celkovém pořadí na 16. místě se ztrátou 27 minut na vítězného krajana Alberta Contadora.

"V rámci boje proti dopingu, která náš tým plně podporuje, byl závodník okamžitě suspendován, dokud nebude analyzován vzorek B," uvedli zástupci Saunier Duval s tím, že pokud se pozitivní výsledek potvrdí, bude zrušena Mayova smlouva.

"Je to nemilé překvapení. Nikdy nebyl mezi podezřelými jezdci, ve skutečnosti je pravým opakem. Vždycky prošel všemi zkouškami UCI i interním testováním," řekl sportovní ředitel týmu Josean Fernandez.

S Tour je spojen jeden z největších Mayových úspěchů v kariéře. V roce 2003 vyhrál etapu zakončenou proslulým stoupáním do lyžařského střediska Alpe d'Huez a celkově obsadil šesté místo.

Vyloučeni byli Vinokurov a a Moreni 

Během letošního závodu byli kvůli dopingovým nálezům vyloučeni Kazach Alexandr Vinokurov a Ital Cristian Moreni. Provalil se rovněž prohřešek Němce Patricka Sinkewitze, který měl pozitivní test krátce před Tour. Ten už dříve ze závodu odstoupil kvůli srážce s divákem.

Z průběžné vedoucí pozice byl v posledním týdnu Tour odvolán svou stájí Dán Michael Rasmussen, který v přípravě opakovaně nenahlásil místo svého pobytu a zmeškáním mimosoutěžních odběrů porušil pravidla.

Reklama

Související témata: