Hlavní obsah

Soud rozhodl, že Bettini může obhajovat cyklistický titul

STUTTGART

Italský cyklista Paolo Bettini může v neděli obhajovat titul mistra světa v závodě s hromadným startem. Představitelé Stuttgartu, který šampionát hostí, mu chtěli ve startu zabránit, protože třiatřicetiletý jezdec nepodepsal antidopingovou chartu. Soud ale dnes jejich požadavek zamítl.

Článek

"Litujeme, že soud rozhodl takto, ale verdikt přijímáme," řekl novinářům stuttgartský starosta Wolfgang Schuster. "Bettiniho start není jen právní otázkou, ale záležitostí důvěryhodnosti cyklistiky," dodal s tím, že žádné další právní kroky město nepodnikne.

Šéf Mezinárodní cyklistické unie Pat McQuaid prohlásil, že Bettini musí mít zaručeno právo startu, i když chartu nepodepsal. Cyklisté podpisem souhlasí s tím, že v případě dopingu vedle suspendace přijdou o roční plat. "Není to součást pravidel UCI," argumentoval McQuaid, jenž se kvůli tomu dostal s hostiteli šampionátu do ostrého sporu. Olympijský vítěz Bettini nechce chartu podepsat s tím, že jde o příliš velký zásah do soukromí závodníků.

Kvůli Bettinimu mají pořadatelé šampionátu nepříjemnosti. Spolkový ministr vnitra Wolfgang Schäuble pozastavil vyplacení organizačnímu výboru státní dotace ve výši 150 tisíc eur kvůli tomu, že UCI nezabránila Italovi v účasti. Ve středu navíc televizní stanice ZDF přišla s tvrzením, že Bettini v minulosti dodával během společného angažmá zakázané prostředky německému kolegovi Patriku Sinkewitzovi.

Reklama