Hlavní obsah

Bettini je největším favoritem, tvrdí Kreuziger

STUTTGART

Italové Paolo Bettini, Damiano Cunego, Španělé Alejandro Valverde, Oscar Freire, Samuel Sánchez, Němci Stefan Schumacher, Erik Zabel a další. Adeptů na titul ze silničního závodu mužů na mistrovství světa v cyklistice ve Stuttgartu je pořádná hromada. Bude to pořádné peklo. Na závodníky čeká během 14 okruhů 267 kilometrů s celkovým převýšením 5679 metrů.

Článek

„Je to nejtěžší trať za poslední léta,“ říká reprezentační trenér Otakar Fiala. Do nedělního závodu mužů nominoval trojici Roman Kreuziger, Petr Benčík a Martin Mareš. „Těžko může ve třech útočit, když nejlepší země startují v devíti lidech. Chce to držet se vpředu, aby kluci neztratili kontakt se špičkou v době, kdy se bude lámat chleba. Všichni jsou dobří vrchaři a okruh by jim měl sedět,“ dodal Fiala.

Lídrem bude nejmladší z českého tria, Roman Kreuziger z italské stáje Liquigas. Ten minulou neděli dokončil třítýdenní etapový závod Vuelta na velmi dobrém 21. místě. „Je to dost těžké. Objeli jsme tři kola a už to bylo v nohách cítit. V závodě jich jedeme čtrnáct, bude to hodně o morálce,“ tvrdil Kreuziger po dnešním tréninku na trati. Svoje možnosti dopředu těžko odhadoval. „Uvidím, na co budu stačit.“

Němci se budou chtít ukázat

Za největšího favorita považuje Itala Bettiniho. „Tomu se na mistrovství světa v posledních letech hodně daří. Ze Španělů pojedou dobře Valverde a Sánchez. No a Němci se doma budou chtít určitě ukázat v tom nejlepším světle. Hlavně Schumacher je vzhledem k těžkému profilu adeptem na jednu z medailí,“ říkal Kreuziger. Vloni v Salcburku vyhrál Bettini před Němcem Zabelem a Valverdem, mistr světa z roku 2005 Belgičan Boonen nebude ve Stuttgartu startovat kvůli zranění.

Ambice na solidní výsledek si dělá i Petr Benčík. „Takovéhle závody mi sedí. Už bych konečně na mistráku světa něco rád ukázal. Vloni se mi jelo hrozně, sotva jsem to dokončil. Ale letos bych byl rád, aby si lidi mohli říct, že i já jsem chopen zajet velké závody,“ přiznal Benčík.

Freire hodlá útočit na čtvrté zlato  

Obrovskou motivaci má Španěl Oscar Freire. Dosud vybojoval na mistrovství světa zlato třikrát a pokud by vyhrál počtvrté, byl by první v historii, komu by se to podařilo. „Pracoval jsem na tom celý rok, je to můj velký cíl,“ prohlásil Freire, který startoval na Vueltě a v hromadných dojezdech vyhrál tři etapy. „Myslím, že tenhle okruh na něj bude přece jen hodně těžký. To samé platí i o Zabelovi,“ přidal Kreuziger.

V sobotu pojedou o tituly ženy i s českým kvartetem Tereza Huříková, Martina Růžičková, Jarmila Machačová a Alena Konečná. Pavlu Havlíkovou vyřadila z účasti na MS nemoc.

Reklama