Hlavní obsah

Kreuziger věří, že syn bude hvězdou

STUTTGART

Býval úspěšným cyklistou a i když ještě dnes polyká na kole pořádné dávky a do kapsy strčí bez problémů řadu mladších závodníků, jeho hlavní náplní je podnikání. Roman Kreuziger starší kromě toho drží palce a předává rady synovi, který v barvách italské stáje Liquigas roste ve hvězdu první velikosti.

Článek

„Myslím, že jsme na správné cestě k vrcholu. Pokud bude všechno pokračovat podle plánu, může mít česká cyklistika za dva až tři roky závodníka, který bude hodně vysoko v absolutním pořadí na těch nejlepších závodech,“ říká otec Kreuziger.

Jako závodník byl v roce 1983 juniorským mistrem světa v cyklokrosu, v roce 1987 byl třetí mezi amatéry na světovém šampionátu v Mladé Boleslavi.

Skvělé výsledky měl i na silnici, v roce 1991 vyhrál závod Kolem Rakouska, jezdil v italském profitýmu Navigare. Synovi proto může pořád s čímkoliv poradit. „Spíš spolu jen konzultujeme nějaké věci, ale vždycky mu říkám, že konečné rozhodnutí musí udělat on sám. Už ode mě tolik rad nepotřebuje, jezdí s těmi nejlepšími borci a má skvělé odborníky v týmu,“ vypráví.

Výsledky žije celá rodina

S Romanem, který žije v Itálii, si volají minimálně třikrát týdně. „A když to jde, snažím se ho vidět v akci. Většinou v televizi. Na vlastní oči ho vidím za celou sezónu tak pětkrát včetně mistrovství světa,“ přiznává dvaačtyřicetiletý táta Kreuziger. Do Stuttgartu přijeli Romanovi fandit i s manželkou a oběma dcerami Helenou (18) a Terezkou (10). „Jeho výsledky žije celá naše rodina,“ prozrazuje a na svého syna je hodně pyšný.

„Příští rok by měl jet Roman Tour de France a počítám s tím, že aspoň polovinu závodu budeme přímo na místě fandit člověku, který tam udělá buď dílčí výsledek v nějaké etapě nebo bude dobře v celkovém pořadí,“ věří synovi při očekávané premiéře na nejslavnějším závodě světa.

Zároveň oceňuje, že ho svět profesionální cyklistiky jako člověka vůbec nezměnil. „Zůstal stejný, nepodléhá okolí. Ví, že všechno kolem je o tvrdé práci,“ dodává otec Kreuziger.

Reklama