Hlavní obsah

Petruš: Doufal jsem, že získám zlato

Bronzová medaile ze závodu juniorů na mistrovství světa v Trevisu českého cyklokrosaře Lubomíra Petruše uspokojila, i když myslel na tu nejcennější. Jezdec týmu Empella přezdívaný "Drak" chtěl potvrdit zlato z listopadového mistrovství Evropy, nakonec se však musel sklonit před Francouzem Jouffroyem a Slovákem Saganem.

Článek

Co pro vás bronzová medaile znamená?

Jsem za ní rád, i když jsem chtěl víc. Doufal jsem, že se budu prát o zlato. Chtěl jsem navázat na úspěch z mistrovství Evropy. V první chvíli jsem byl hodně smutný, ale postupně to vyprchalo. Pořád je to medaile z mistrovství světa.

Která z těch medailí má pro vás větší váhu?

Zlato je zlato, konkurence na Evropě i mistrovství světa je prakticky stejná. Ale světový šampionát má pořád větší zvuk, je to daleko prestižnější akce.

Proč to nevyšlo lépe?

Jelo se mi hodně dobře, forma byla skvělá, ale ke konci závodu jsem dělal zbytečné chyby v blátivých úsecích. Začal jsem tam klouzat, občas jsem nemohl nacvaknout pedál a trošku jsem znervózněl.

Považoval jste francouzského šampióna za největšího soupeře?

Určitě. Já ho v sezóně porazil prakticky jen na tom mistrovství Evropy, jinak měl na dalších závodech většinou navrch on.

Vyhovovala vám zdejší trať?

Byla perfektní. Je dost těžká, hlavně ty výjezdy. Dost to klouzalo. Ale když má člověk formu, dokáže vyhrát na všem. Mně to dnes stačilo na bronz a jsem za něj fakt rád. Po fyzické stránce to byl hodně náročný závod.

V juniorské kategorii končíte, příští rok už budete závodit ve třiadvacítce. Bude to velký skok?

Tam je ještě větší konkurence, závody budou vyrovnanější, ale už se na to těším.

Můžete prozradit, jak jste přišel ke své přezdívce Drak?

S cyklistikou jsem začínal v klubu Drak Vrbno pod Pradědem a když jsem přijel na první soustředění reprezentace, někdo mi toho Draka vymyslel a už to zůstalo.

Reklama

Související témata: