Hlavní obsah

Cyklistická federace vyřadila z kalendáře závod Paříž-Nice

ŽENEVA

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) vyřadila z mezinárodního kalendáře tradiční závod Paříž-Nice. Vyvrcholily tak její spory se společností Amaury Sport Organization (ASO), která pořádá řadu velkých závodů včetně Tour de France.

Článek

ASO chce etapový závod, který se uskuteční od 9. do 16. března, pořádat podle francouzských regulí. Pokud na tom bude trvat, nepojede se pod hlavičkou UCI. V praxi to znamená, že se francouzská strana bude starat o dopingové kontroly a cyklisté za své výsledky nedostanou žádné body do mezinárodních statistik.

UCI v oficiálním prohlášení vyzvala profesionální stáje, aby uznaly vážnost situace a závod vynechaly. Unie neinformovala o žádných trestech připravovaných pro týmy, které budou mezi Paříží a Nice závodit, ale uvedla, že by účast předních stájí poškodila image a stabilitu cyklistiky.

Závod s pětasedmdesátiletou tradicí, který v minulosti patřil do seriálu ProTour, vypadl z kalendáře UCI už loni. Tehdy funkcionáři vyhrožovali tvrdými tresty pro elitní týmy, které se postaví na start, ale nakonec těsně před začátkem závodu přistoupili na bezproblémovou účast všech stájí.

Společnost ASO je ve sporu s UCI také kvůli zákazu startu stáje Astana na letošní Tour de France, kde tak Španěl Alberto Contador nemůže obhajovat titul. Mezinárodní unie s tímto rozhodnutím nesouhlasí a hodlá podat žalobu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.