Hlavní obsah

McQuaid: Týmy startující na Paříž-Nice budou vyloučeny z UCI

AIGLE

Týmy, které budou startovat na tradičním cyklistickém závodě Paříž-Nice, budou vyloučeny z Mezinárodní cyklistické unie (UCI). V rozhovoru pro agenturu Reuters to v pátek prohlásil prezident UCI Pat McQuaid. I přes hrozbu sankcí se ovšem v pátek v podvečer rozhodly všechny týmy do závodu nastoupit.

Článek

Vyhlášený podnik, který začíná v neděli, kvůli sporům pořádající společnosti Amaury Sports Organization (ASO) s vedením světové cyklistiky zmizel z mezinárodního kalendáře. Přesto účast ohlásily všechny přední týmy, i když jim UCI nedávno důrazně doporučila závod bojkotovat.

Vedení světové cyklistiky na to v pátek zareagovalo další výhružkou. "UCI stájím jasně ukázala, že musejí být opatrné při rozhodování. Pokud se rozhodnou jít s ASO, rozhodnou se vystoupit z UCI. Vyloučíme je," prohlásil McQuaid.

Ohrožené týmy se proto obrátily na Sportovní arbitráž v Lausanne (CAS), po níž chtěli rozřešení, zda mohou za současné situace v závodě startovat. CAS však odmítl v tak krátkém termínu rozhodnout a mohl zástupcům stájí slíbit pouze řádné řízení, jehož příprava by však zabrala několik dnů.

Příčinou sporu je podle McQuaida fakt, že selhal koncept elitních závodů zařazovaných do seriálu ProTour. Organizátoři největších cyklistických podniků totiž nehodlají přistoupit na automatickou účast všech stájí kategorie ProTour, ale nadále si zvou týmy samy. Na letošní Tour de France, kterou rovněž organizuje ASO, tak po loňském dopingovém skandálu nebyla pozvána Astana v čele s obhájcem vítězství Albertem Contadorem ze Španělska.

Reálně hrozí vyloučení elitních týmů z UCI

Pokud se elitní týmy postaví v neděli na start a budou vyloučeny, začne se podle McQuaida v cyklistice znovu. "Zahájili bychom nový systém s týmy, pořadateli a cyklisty, kteří si přejí respektovat pravidla UCI. V sázce je autorita a autonomie UCI," vysvětlil.

Za podporu nechtěného závodu hrozí disciplinární tresty také prezidentovi Francouzské cyklistické federace Jeanu Pitallierovi a prezidentovi Asociace profesionálních cyklistických týmů Eriku Boyerovi.

Na stranu francouzských organizátorů se otevřeně postavila společnost RCS, která pořádá Giro d'Italia a rovněž nemá s mezinárodní federací nijak vřelé vztahy. "Chápu postoj ASO, protože jsme v poslední části dlouhého zápasu mezi UCI a organizátory. Už nemůžeme dál snášet týrání ze strany UCI. Není mým cílem zjistit, jestli Pat McQuaid není spokojen s námi, my nejsme spokojeni s ním. Týmy a cyklisté jsou proti McQuaidovi," prohlásil její ředitel pro sportovní události Angelo Zomegnan.

Závod s pětasedmdesátiletou tradicí, který v minulosti patřil do seriálu ProTour, vypadl z kalendáře UCI už loni. Už tehdy funkcionáři vyhrožovali tvrdými tresty pro elitní týmy, které se postaví na start, ale nakonec těsně před začátkem závodu přistoupili na bezproblémovou účast všech stájí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.