Hlavní obsah

Cyklista Bláha touží konečně na MS získat medaili

MANCHESTER

Konečně se prosadit na medailové stupně při mistrovství světa, to je sen a přání třicetiletého dráhového cyklisty Martina Bláhy. Chtěl by si jej vyplnit už ve středu na dráze v Manchesteru, kde hned v úvodním dnu světového šampionátu zasáhne do bojů v disciplíně scratch.

Článek

"Strašně se na závod těším, možná ještě více než loni v Palmě de Mallorca. Cítím se velmi dobře, a když to skončí podle mých představ, tak bych mohl dopadnout lépe," řekl Bláha, kterému na minulém šampionátu unikla medaile jen o vlásek. Právě ve scratchi skončil na nepopulárním čtvrtém místě, i když poté přiznal, že tři medailisté byli lepší.

Blízko startu v Manchesteru byl spolu s Milanem Kadlecem i v bodovacím závodě dvojic, nakonec ale pozici českých jedniček v této disciplíně těsně uhájili Alois Kaňkovský a Petr Lazar, kteří budou obhajovat bronzové medaile. "Skončili jsme osmí v prvním závodě SP v Sydney, ale pak nám nevyšly starty v Pekingu ani Los Angeles. Na posledním závodě SP v Kodani jsme skončili čtrnáctí, a to bylo málo," uvedl Bláha, jehož nejmilejší disciplínou je právě závod dvojic, zatímco scratch řadí až za bodovací závod jednotlivců.

Ujet a získat náskok

Před závodem ve scratchi má jasno o taktice. "Jsem rozhodnut, že zkusím štěstí hned po startu. Zkusím ujet a získat kolo náskoku. Je to riskantní, většinou to nevyjde, ale risknu to," prohlásil odhodlaně jezdec Dukly Praha. "Když mě dojedou, tak budu mít ještě dost času se vzpamatovat a zkusit uspět v závěru," dodal.

Před třemi lety spolu s Lazarem získali stříbro v bodovacím závodě dvojic na ME a ve stejném roce spolu slavili i celkové prvenství v seriálu Světového poháru, což považuje za své dosud největší úspěchy. Nyní jej oproti závodům Světového poháru nečeká rozjížďka, ale hned finálový závod. "Rozjížďka je mnohdy těžší jak finále. I když třeba nepostupuje jen několik jezdců, tak je tam hodně nervozity a mnohokrát se stalo, že i ti z největších favoritů v ní pohřbili své naděje," konstatoval Bláha.

O konci kariéry neuvažuje

Za největší favority považuje před rokem stříbrného Stroetingu z Nizozemska a bronzového Poláka Ratajczyka. "Oba i letos ukazují, že jsou na tom velmi dobře. Stroetinga celkově a Ratajczyk hlavně na závěrečný spurt," řekl Bláha. "A z ostatních může být na stupních vítězů kdokoliv. Startovní pole je nesmírně vyrovnané, a i když nejsem zcela špatný spurtér, tak to raději zkusím zariskovat od začátku," dodal jezdec, jenž stál na stupních vítězů při Světovém poháru celkem šestkrát, ale to vše by nyní vyměnil za medaili ze světového šampionátu.

V 30 letech ještě zdaleka neuvažuje o konci kariéry. "Zatím mám pocit, že mám slušnou výkonnost, a především mě to stále baví. Navíc mám i motivaci, chybí mi medaile z mistrovství světa a také jsem se nepodíval ještě na olympijské hry. Letos se mi to asi již nepodaří a další jsou za čtyři roky," naznačil Bláha, co by na cyklistickém oválu ještě rád dokázal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.