Hlavní obsah

Jedenáctou etapu Tour vyhrál Arvesen, Kreuziger dojel v pelotonu

FOIX

Norský cyklista Kurt-Asle Arvesen vyhrál jedenáctou etapu Tour de France. Ve spurtu tří závodníků z dvanáctičlenné skupiny uprchlíků o milimetry porazil Švýcara Martina Elmigera.

Článek

Peloton se všemi závodníky z popředí celkového pořadí dojel do cíle ve Foixu se čtvrthodinovým zpožděním. Byl v něm i český reprezentant Roman Kreuziger, který je v celkovém pořadí stále jednadvacátý. V boji o bílý trikot zůstal jediný český zástupce na čtvrtém místě se ztrátou 4 a půl minuty na vedoucího Itala Riccarda Ricca. Žlutý trikot si s minimálním náskokem udržel Australan Cadel Evans.

Z uprchlíků se v celkovém pořadí nejvýrazněji posunul Rus Alexandr Bočarov, který manko na lídra snížil na šest minut a sedm sekund a je osmnáctý. Dostal se tak i před Kreuzigra, ale dvaadvacetiletý Čech si v průběžném pořadí nepohoršil, protože Tour předčasně skončila pro Španěla Moisese Duenase Nevada.

Ten měl po čtvrté etapě pozitivní test na krevní doping EPO a do dnešní etapy už nenastoupil. Černý den pro jeho stáj Barloworld vyvrcholil odstoupením Itala Longa Borghiniho a Španěla Felixe Cardeňase, kteří dnešní etapu po pádu nedokončili.

Arvesen: Dneska všechno klapalo

Už po 35 kilometrech se z hlavního pole oddělila skupina uprchlíků, v níž však nebyl žádný kandidát na celkové prvenství, takže peloton zůstal v klidu. Kolegy z úniku chtěl při stoupání na Col de Portel opustit domácí Amael Moinard, který si vytvořil náskok půldruhé minuty, ale pak byl dostižen. Arvesen s dvěma dalšími závodníky nastoupil tři kilometry před cílem a vedoucí trojice si to rozdala o etapový triumf.

Vyhrál ho třiatřicetiletý norský šampion Arvesen. "Dneska všechno klapalo. Nemůžu si přát o moc více než vyhrát etapu na Tour v národním dresu," uvedl.

Hlavnímu poli zkusil odjet vítěz Tour z roku 2006 Oscar Pereiro ze Španělska, ale záhy ho peloton opět pohltil.

Dnešní etapu poznamenalo zranění čtyř diváků, do nichž asi 800 metrů před cílem najel vůz stáje AG2R. Dva dospělí a dvě děti byli převezeni do nemocnice s odřeninami a podezřením na zlomeniny, jejich zranění však nejsou vážná.

Výsledky - 11. etapy Tour de France (167,5 km):
1. Arvesen (Nor.) 3:58:13, 2. Elmiger (Švýc.), 3. Ballan (It.) oba stejný čas, 4. Moerenhout (Niz.) -2, 5. Bočarov (Rus.) -11, 6. Fedrigo (Fr.), 7. Pozzato (It.), 8. Vaugrenhard (Fr.), 9. Wegmann (Něm.), 10. Velo (It.) všichni -14, ...74. Kreuziger (ČR) -14:51.
Průběžné pořadí:
1. Evans (Austr.) 46:42:13, 2. F. Schleck (Luc.) -1, 3. Vandevelde (USA) -38, 4. Kohl (Rak.) -46, 5. Meňšov (Rus.) -57, 6. Sastre (Šp.) -1:28, 7. Kirchen (Luc.) -1:56, 8. Cobo (Šp.) -2:10, 9. Ricco (It.) -2:29, 10. Jefimkin (Rus.) -2:32, ...21. Kreuziger -7:00.

Reklama