Hlavní obsah

Kreuzigra po náročné etapě mrzela jen ztráta kolegova trikotu

JAUSIERS

Přestože si český cyklista Roman Kreuziger po úterní alpské etapě Tour de France z Cunea do Jausiers pohoršil o dvě místa, s umístěním i výkonem byl víc než spokojen. Mrzelo ho však, že jeho kolega z celku Liquigas Vincenzo Nibali přišel o bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce do 25 let.

Článek

"Někdy je světlejší den, někdy tmavší. Dnešek považuji za světlejší, být v horské etapě do třiceti je super. Popral jsem se dnes dobře, mohu být spokojený, jel jsem pěknou etapu," řekl novinářům po ubytování na hotelu Kreuziger, jenž v úterý obsadil 25. místo a celkově je šestnáctý.

V úterní etapě chtěl dvaadvacetiletý Čech útočit na bílý trikot, ten však oběma jezdcům Liquigasu vyfoukl mladší z lucemburských bratrů Schlecků Andy. "Andy Schleck byl dnes hodně silný, vynikající. Tento týden jezdí o moc lépe než v minulém týdnu. Škoda, že trikot nezůstal mezi námi, ale stále je hodně blízko, uvidíme zítra," pokračoval Kreuziger, který v tomto hodnocení ztrácí na třetím místě na Schlecka 50 sekund.

Na peloton čekal nejvyšší bod letošní Tour, 2802 metrů vysoký Cime de la Bonnette-Restefond. Takový kopec prý jel v zatím jen v tréninku, v závodě poprvé. "Jsem unavený, ale to jsou všichni, první i poslední. Zítra to bude podobné, ale doufám, že to bude ještě lepší než dnes," přeje si český dvaadvacetiletý jezdec.

První kopec se Kreuzigrovi jel dobře

Na trase 16. etapy museli cyklisté absolvovat dvě stoupání. První kopec se Kreuzigrovi jel dobře, druhý byl už těžší. "Stoupání nebylo pro mně úplně nejvhodnější. Musel jsem jet trošku s citem, tak, abych dojel s co nejmenší ztrátou. Jel jsem to na to, na co jsem měl a ve finále jsem byl od nejlepších dost blízko," pokračoval Kreuziger, jenž ztratil na vítěze čtyři minuty.

Ten si stejně jako většina expertů nemyslí, že že dnešní etapa byla nejtěžší. "Ale měla nejdelší kopce. To nejhorší nás ale čeká zítra. Tři kopce s dojezdem na Alp d´Huez. Druhý kopec je třicetikilometrový a Galibier také vydatný," uvedl Kreuziger.

"Pokud bych pod poslední kopec přijel s nejlepšími, tak by to bylo dobré. Ten není již dlouhý 20 km, ale jen dvanáct a na takovém jsem se vždy cítil dobře. Rád bych si zopakoval umístění mezi nejlepšími," plánuje Kreuziger, jehož pochválil o otec, sám bývalý reprezentant. "Byl spokojený. Projel si první kopec a říkal, že je těžký. Ale když jsem mu po etapě říkal, že byl oproti tomu druhému lehký, tak nechtěl ani věřit," dodal bývalý juniorský mistr světa.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.