Hlavní obsah

Cyklista Ježek by k pěti zlatým z paralympiád rád přidal další v Londýně

PRAHA

Nejúspěšnější český sportovec na paralympijských hrách v Pekingu se jmenuje Jiří Ježek. Handicapovaný cyklista získal v Číně celkem čtyři cenné kovy - dvě zlata, jedno stříbro a jeden bronz. „Nesportuji jen kvůli výsledkům a medailím, ale svými výkony mohu dávat pozitivní příklad všem, co mají handicap, nebo se například zotavují z nemoci,“ řekl v pondělí Ježek a dodal, že se zúčastní i příštích her za čtyři roky v Londýně.

Článek

Ježek se cyklistice věnuje profesionálně od roku 2004, v Pekingu nastoupil celkem do pěti závodů, ve kterých získal úctyhodné čtyři medaile. Navíc jako první paralympionik v historii dokázal získat zlato ve třech po sobě následujících hrách. Před Pekingem totiž triumfoval v Sydney i v Aténách, celkem má na svém kontě již pět nejcennějších kovů. Do své sbírky by rád přidal ještě nějaký cenný paralmypijský kov, další příležitost k tomu bude mít na hrách v Londýně v roce 2012.

Hned ve svém úvodním představení se v Pekingu postavil na nejvyšší stupínek, 8. září triumfoval na Velodromu Laoshan ve stíhacím závodě na 4 km a časem 4:45,278 ustanovil nový paralympijský rekord. „Měl jsem obrovskou radost, že se mně první start podařilo přetavit ve zlatou medaili,“ řekl spokojeně čtyřiatřicetiletý Ježek.

Ježek získal v Pekingu čtyři medaile v pěti dnech

Den na to vybojoval na stejné dráze stříbrnou medaili mezi „kilometráři“ a bronz získal v týmovém sprintu s kolegy Tomášem Kvasničkou a Jiřím Bouškou. Druhý nejcennější kov přidal 12. září v časovce na 24,8 km. „Tu druhou zlatou jsem získal i díky euforii, ve které jsem byl. Úspěch profesionálního sportovce závisí hodně na psychice, možná je to víc než 50 %,“ všiml si Ježek, kterému nevyšel pouze závod s hromadným startem.

„Nesportuji jen kvůli výsledkům a medailím, ale svými výkony mohu dávat pozitivní příklad všem, co mají handicap, nebo se například zotavují z nemoci, z toho mám největší radost,“ řekl cyklista, který i s podkolení amputací dokáže závodit po boku zdravých profesionálních cyklistů. „I v mém věku vidím, že se stále zlepšuji. Chtěl bych vytvořit světový rekord ve stíhacím závodě na čtyři kilometry, a také závodit se zdravými cyklisty. V horizontu dvou let bych zkusil zajet i světový rekord v hodinovce,“ doplnil Ježek.

Rád by se postavil na start cyklokrosu

Ještě před odletem do Pekingu vážně uvažoval, že se postaví na start závodů Českého poháru cyklokrosařů, který se rozběhl minulý víkend, po návratu z her však pocítil, že je cyklistikou hodně unavený. „Možná to za 14 dní přejde. Každopádně bych se na start cyklokrosového závodu moc rád postavil. Na to však nejdříve potřebuji dvě cyklokrosová kola a také novou protézu, protože do té staré se už nevejdu. Nabral jsem totiž devět kilo a je mně malá,“ poznamenal a doplnil: „Chtěl bych se k cyklokrosu dostat co nejdříve, protože závody v bahně a na ledu jsou hodně náročné na techniku, a to mně nesedí.“

Reklama

Související témata: