Hlavní obsah

Cavendish vyhrál na Tour další etapu, Kreuziger ztratil

LA GRANDE-MOTTE

Britský cyklista Mark Cavendish vyhrál třetí etapu Tour de France z Marseille do La Grande-Motte a navázal na svůj nedělní úspěch. V čele průběžného pořadí zůstal vítěz úvodní časovky Fabian Cancellara ze Švýcarska. Český jezdec Roman Kreuziger v pondělí přijel do cíle v hlavním poli o 41 sekund za skupinou uprchlíků a v průběžném pořadí klesl ze sedmého místa na dvanáctou příčku.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Britský spurtér Mark Cavendish oslavuje vítězství v třetí etapě Tour de France.

Článek

Cyklisté bojovali na téměř dvousetkilometrové trati s nepříjemným bočním větrem, který také přispěl k rozhodujícímu roztrhání pole zhruba 30 kilometrů před cílem. Strojovému tempu stáje Columbia najednou zbytek nestačil a v čele se utvořila skupina 27 jezdců. Ta získávala sekundy k dobru a náskok udržela až do cílové rovinky.

Ve spurtu byl opět suverénní Cavendish z Columbie, jenž porazil dalšího elitního sprintera Nora Thora Hushovda. Připsal si celkově šestý triumf na Tour a pojistil si zelený trikot pro lídra bodovací soutěže. "Byla to nádhera. Dnes jsme byli jediným sprinterským týmem, který chtěl jet," pochvaloval si usnadněnou situaci Cavendish.

Contador ztratil

Z favoritů se v přední skupině udržel lídr Cancellara a Američan Lance Armstrong. V klíčovém okamžiku naopak vzadu zůstal jeho kolega z Astany Alberto Contador i Kreuziger, jenž byl hodnocen v cíli na 82. místě.

Český cyklista tak ztratil bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let, do kterého se oblékl Němec Tony Martin. Tomu patří v absolutním pořadí druhá pozice, před Kreuzigrem má náskok 40 sekund. "To mi nijak zvlášť nevadí, Tour je teprve na začátku. Ale ta ztráta mě štve pořádně, bylo to zbytečné. Pokoušeli jsme se to sjíždět, ale z té naší skupiny neměl skoro nikdo zájem jet," povzdechl si Kreuziger na svém webu.

Před Tour byl španělský vítěz z roku 2007 Contador označen za lídra kazašské stáje Astana, ale jeho kolegové Armstrong, Jaroslav Popovyč a Haimar Zubeldía dnes situaci vyhodnotili jinak a jeho zájmy příliš nehájili. Při úniku v závěru dokonce spolupracovali s jezdci Columbie na zvýšení náskoku. Díky tomu se dostal sedminásobný šampión Tour Armstrong na třetí pozici průběžné klasifikace o 19 sekund před čtvrtého Contadora.

Armstrong se jen snažil zůstat vepředu

Armstrong popřel, že měl v úmyslu získat na svého týmového kolegu náskok. "Snažil jsem se jen zůstat vpředu a vyhnout se problémům. Překvapilo mě, jaká se udělala mezera. Věděli jsme, že to může ovlivnit vítr, a když se v čele objeví jeden celý tým, je třeba dávat pozor," uvedl Armstrong, jemuž se nelíbí strategie jednoho lídra. "Sedmkrát jsem vyhrál Tour, musí se se mnou počítat. Nejsem příznivcem teorie, že může být jen jeden týmový lídr," řekl.

V úterý čeká na cyklisty týmová časovka v okolí Montpellieru na 39 kilometrů, jež by opět měla promluvit do pořadí na předních příčkách klasifikace. "Favority jsou samozřejmě Columbia s Astanou, ale doufám, že na ně moc neztratíme," uvedl Kreuziger.

Tour de France - 3. etapa (196 km):
1. Cavendish (Brit.) 5:01:24 hod., 2. Hushovd (Nor.), 3. Lemoine, 4. Dumoulin, 5. Pineau (všichni Fr.), 6. Cancellara (Švýc.), 7. Wegmann (Něm.) 8. Beppu (Jap.), 9. Bouet (Fr.), 10. Gerdemann (Něm.) všichni stejný čas, ...82. Kreuziger (ČR) -41.
Průběžné pořadí:
1. Cancellara 9:50:58, 2. Martin (Něm.) -33, 3. Armstrong (USA) -40, 4. Contador (Šp.) -59, 5. Wiggins (Brit.) -1:00, 6. Klöden (Něm.) -1:03, 7. Gerdemann -1:03, 8. Evans (Austr.) -1:04, 9. Monfort (Belg.) -1:10, 10. Leipheimer (USA) -1:11, ...12. Kreuziger -1:13.

Reklama