Hlavní obsah

Objev Tour Wiggins chce zveřejnit všechny své dopingové testy

LONDÝN

Britský cyklista Bradley Wiggins je připraven zveřejnit výsledky všech svých dopingových testů za posledních deset let, aby dokázal, že jeho úspěch na letošní Tour de France je "čistý". Trojnásobný olympijský vítěz na dráze obsadil při své premiéře ve slavném etapovém závodě překvapivě čtvrté místo.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Britský cyklista Bradley Wiggins během časovky Tour de France

Článek

"Nechci, aby panovala nějaká podezření nebo pochybnosti o tom, zda jsem toho dosáhl poctivě. Nemám co skrývat. Kdyby to udělalo víc lidí, fanoušci by naše výkony víc uznávali," řekl dnes Wiggins, jenž čtvrtým místem vyrovnal nejlepší britský výkon v historii Tour. "Na britském svazu mají všechny výsledky krevních testů od mých 19 let a já můžu zveřejnit všechno za posledních deset let," prohlásil.

Wiggins, jenž na dráze sbíral úspěchy ve stíhačce, byl před Tour tipován za specialistu na časovky. Brit ale všechny překvapil i svými výkony v horských etapách, v nichž držel krok se sedminásobným šampionem Lancem Armstrongem.

"V sobotu jsme měli další test, který by měl být brzy hotový, takže očekávám, že všechno online zveřejním během pár dnů," řekl Wiggins.

Pro příští dvě sezony chce zůstat věrný silniční cyklistice a zaměřit se na Tour. V roce 2012 plánuje obhajobu dráhového titulu na londýnské olympiádě. "V roce 2012 zkusím obojí, chci vyhrát olympijské zlato a Tour. Věřím, že je to možné," dodal devětadvacetiletý jezdec.

Reklama

Související témata: