Hlavní obsah

Cyklista Kreuziger dojel v San Sebastiánu druhý

SAN SEBASTIÁN

Cyklistovi Romanu Kreuzigrovi jen těsně uniklo vítězství v jednorázovém závodě ve španělském San Sebastiánu. Devátého muže z nedávné Tour de France v sobotu předčil v závěru 237 kilometrů dlouhé trati ve spurtu dvojice uprchlíků domácí Carlos Barredo, 250 metrů před cílem přitom ještě vedl český jezdec stáje Liquigas.

Foto: ČTK/AP

Roman Kreuziger

Článek

"Závod se mi hodně povedl. Vítězství má sice jinou chuť než druhé místo, ale i tak můžu být spokojen," uvedl Kreuziger na svém webu po svém nejlepším výsledku v klasickém závodě. "Ukazuje se, že to, jak jsem jezdil na závěr Tour, nebyla náhoda. Je vidět, že jsem dobře připraven a po Tour jsem v dobré kondici. Většina z lidí, kteří dnes skončili vpředu, startovala na Tour. Třeba na takovém Valverdem bylo znát, že se teprve rozjíždí směrem k Vueltě," prohlásil na adresu obhájce titulu, jenž dojel na 17. místě.

První skupinu pronásledovatelů přivedl do cíle se ztrátou sedmi vteřin Francouz Mickael Delage před Slovákem Peterem Velitsem. V čele náročného závodu, který měl start i cíl v San Sebastiánu, se dlouho pohybovala osmnáctičlenná skupina uprchlíků. Ta se odtrhla při druhém ze šesti stoupání a v dešti si vypracovala až čtyřminutový náskok před pelotonem.

V posledním stoupání vyrazil k úniku Barredo, jehož dva kilometry před cílem dostihl Kreuziger. Ve sjezdu pak zaútočil, v závěrečném spurtu však na soupeře nestačil. Osmadvacetiletý Španěl získal desáté a zatím nejcennější vítězství mezi profesionály.

"Strašně to klouzalo. Rozhodovalo se i ve sjezdech, kde se dost padalo. Barredo asi třikrát spadl, takže byl skutečně silný a klobouk dolů před ním," konstatoval Kreuziger. "Věděl jsem, že je rychlejší, a když mi nastoupil asi sto metrů před cílem, už jsem neměl síly na spurt. On měl okamžitě k dobru nějakých pět metrů a já se smířil s druhým místem," dodal.

Nyní se bude připravovat na Vueltu. Trénink si možná zpestří startem v kritériích ve Francii.

Cyklistický jednorázový závod Clásica San Sebastián (237 km):
1. Barredo (Šp.) 5:37:00 hod., 2. Kreuziger (ČR) stejný čas, 3. Delage (Fr.), 4. P. Velits (SR), 5. Hesjedal (Kan.), 6. Pozzato (It.), 7. Riblon (Fr.), 8. Ivanov (Rus.), 9. Perez (Šp.), 10. Pinotti (It.) všichni -7.

Reklama

Související témata: