Hlavní obsah

Sosenku láká změna týmu a olympiáda

PRAHA

Vše nasvědčuje tomu, že po třech letech působení v polském týmu CCC Polsat změní český cyklista Ondřej Sosenka stáj. Jedná s několika potenciálními zájemci a v nejbližších dnech by chtěl mít jasno. Každopádně jde ve všech případech o zahraniční prvodivizní týmy.

Foto: archiv

Ondřej Sosenka

Článek

"Chci změnu, na 80 procent z Polska odejdu," říká Sosenka. Prostřednictvím manažera Thomase Franzla měl rozjednané angažmá ve stáji Bianchi, kde letos působil Němec Ullrich. Vypadalo to hodně slibně, jenže...

"Podle posledních zpráv to je tak, že Bianchi v příští sezóně vůbec nebude existovat. Vybouchl jim druhý velký sponzor, Ullrich dostal lukrativní nabídku z Telekomu, ale zatím se nerozhodl. Láká ho i Saeco a jeden nový španělský tým, který se bude rekrutovat ze současného Banesta," prozrazuje český závodník.

Má více nabídek

Co však bude s ním, je zatím stále ještě nejisté. "Jednáme s více týmy. V tuto chvíli mám nabídky z prvodivizních stájí z Itálie, Španělska a Belgie. Vypadá to docela slibně, ale nechci říkat konkrétní jména abych to nezakřikl. Mohlo by to být vyřešené během týdne."

V CCC Polsat mu po sezóně končí smlouva, ale ředitel týmu Sypytkowski by ho rád udržel. "Hrozně mě tam chce, zlepšili by mi smlouvu a na polské poměry bych tam byl asi jako král. Ale já bych radši zkusil něco jiného," uvažuje nad svou budoucností dvoumetrový cyklista.

Lákají ho největší závody - Giro d'Italia, Tour de France nebo Vuelta. "Příští rok bych se rád dostal na Giro a nechtěl bych tam jet jen kvůli tomu, že ten závod objedu. Budu chtít něco ukázat," netají smělé ambice. Druhým vrcholem sezóny by pro něj měla být olympiáda v Aténách, o kterou se chce porvat. "Od Gira je do olympiády poměrně dlouhá doba, určitě bych se stihl připravit," podotýká Sosenka.

Na dráze skončil

Není to tak dávno, co býval velmi dobrým dráhařem, ale v poslední době už se věnuje jen silnici. "Dráhu jsem už zavrhl nadobro, nejde to skloubit dohromady. V týmu to nikoho moc nezajímá," vysvětluje.

O víkendu absolvoval v Itálii dva jednorázové závody, nyní startuje na etapách Giro di Lucca. "Potřebuju získat nějaké body, se kterými jsem původně počítal ze závodu Kolem Polska. Jenže tam jsem hned na začátku spadl a kvůli otřesu mozku jsem musel vzdát," vrací se k nedávné nehodě.

Časovku na MS nepojede

Vrcholem však pro něj bude mistrovství světa, které se uskuteční příští týden v kanadském Hamiltonu. Původně měl startovat v časovce i silničním závodě, ale účast v jízdě proti chronometru si nakonec rozmyslel.

"Kvůli změně závodního programu jsem neměl tolik prostoru připravovat se speciálně na časovku. A abych tam jel bez tréninku a skončil třeba dvacátý, to je k ničemu," říká 27letý cyklista.

Veškeré ambice proto směřuje k závodu jednotlivců, který v neděli završí šampionát. "Formu mám dobrou, ale nedokážu odhadnout, jak se ten závod bude vyvíjet. Co vím, tak to bude jeden z nejtěžších mistráků světa v historii - chladno, možná déšť, délka 260 kilometrů. V každém okruhu jsou dva kilometrové kopce, takže by to měl být spravedlivý závod bez velkého taktizování. Podle mě ho dokončí maximálně 50 lidí."

Reklama