Hlavní obsah

Cyklista Landis přišel s dalšími podrobnostmi o dopingu stáje US Postal

NEW YORK

Americký cyklista Floyd Landis odhalil v rozhovoru pro Wall Street Journal další podrobnosti o své dopingové minulosti a znovu nařkl z podvádění své bývalé týmové kolegy včetně sedminásobného vítěze Tour de France Lance Armstronga. Ten vše kategoricky odmítl.

Foto: Dianne Manson, ČTK/AP

Floyd Landis

Článek

Dopingový hříšník Landis, jemuž byl odebrán čtyři roky starý titul z Tour, se veřejně přiznal k podvádění poprvé před šesti týdny. Nyní přišel s dosud nejpodrobnějším popisem dopingových praktik a podváděním ve světě sportu.

Landis se v dnešním vydání Wall Street Journalu znovu přiznal k užívání řady zakázaných látek jako testosteron, růstové hormony a EPO. Novinářům předložil údaje o zakázaných krevních transfuzích, které absolvoval jeho tým US Postal v odlehlém alpském středisku a na hotelovém pokoji před Tour de France 2004. Tým si podle Landise na dopingové machinace vydělával prodejem přebytečných bicyklů.

Podle amerického deníku přiznali doping další tři nejmenovaní cyklisté z bývalé stáje US Postal. Všichni ostatní jezdci a funkcionáři, které Landis osočil, se však nařčení brání.

Několik hodin před startem letošního ročníku Tour de France nepřekvapilo Landisovo obvinění ani Armstronga. "Dnešní článek je plný lží od člověka s nulovou důvěryhodností. Jen opakuje nepodložená tvrzení proti řadě úspěšných cyklistů," reagoval osmatřicetiletý Armstrong.

"Jeho důvěryhodnost je jako karton zkyslého mléka. Jakmile si usrknete, už nemusíte pít dál, abyste věděli, že je celé zkažené," dodal na Landisovu adresu cyklista, jenž se letos s nejslavnějším závodem loučí. "Já mám dost práce se svou poslední Tour a poté s celosvětovým bojem proti rakovině, takže se nebudu zabývat touto očekávanou předzávodní senzacechtivostí," dodal člen a majitel stáje RadioShack.

Reklama