Hlavní obsah

Štybar si věří, chce medaili z horských kol

PRAHA

Kvůli zdravotním problémům musel cyklokrosař Zdeněk Štybar zredukovat starty na horských kolech, přesto se chce na sobotním mistrovství republiky v Kuřimi u Brna předvést. „Loni jsem byl čtvrtý, letos bych rád na bednu,“ řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

Loni Zdeněk Štybar ovládl Pražské schody. O víkendu by chtěl vystoupit na bednu i v bikovém šampionátu.

Článek

V rámci přípravy absolvoval minulý týden silniční závod Czech Cycling Tour, kde se blýskl 2. a 4. místem v etapách. Jako nejaktivnější závodník posledního dějství pak dostal speciální cenu: 35 kilo vážící kolo parmazánu. „Mám to na celý rok,“ přiznal. „Zase se mi vrátila chuť do závodění. Jako trénink směrem k bikům to bylo výborné,“ řekl jezdec belgické stáje Telenet Fidea.

Je mu jasné, že největším favoritem domácího cross country je čerstvý mistr Evropy Jaroslav Kulhavý, který má v sezóně excelentní formu. „Těžko můžu myslet na to, že ho porazím. Jsem rád, že se mu tak daří, je to dobré pro celou českou cyklistiku. A když s ním budu na startu, alespoň to pro mě bude srovnání, jak jsem na tom se světovou špičkou, kam Jarda už patří,“ míní Štybar.

„Je to pro mě teprve druhý závod, tak těžko půjdu na start s tím, že popravím mistra Evropy v jeho životním laufu. Ale může se stát cokoliv, i když Jardovi nic špatného nepřeju. Je nejlepší, měl by vyhrát,“ přiznala momentální cyklokrosová světová jednička.

Do Kuřimi vyrazil s tátou už ve čtvrtek, aby se seznámil s tratí. Vedro ho však nijak nestresuje. „Poslední měsíc a půl v ničem jiném nejezdím. Na etapovém závodě Kolem Srbska jsme závodili ve 46 stupních,“ prozradil závodník žijící v Belgii, jehož týden po domácím šampionátu čeká SP ve švýcarském Champéry.

Pak udělá za horskými koly tečku. „V rámci tréninku pojedu ještě v půlce září silniční závod Kolem Slovenska, ale už to bude jen příprava na cyklokros. Předtím mám v plánu vysokohorské soustředění v Livignu,“ řekl.

První krosový start absolvuje 25. září ve Stříbře v rámci Českého poháru. „Mohl jsem jet už předtím závod v Belgii, ale start jsem zrušil. Chci jet poprvé v nové sezóně v duhovém dresu mistra světa právě u mě doma v závodě, který pořádá táta,“ uvedl Štybar.

Reklama