Hlavní obsah

Favoritem cyklokrosového mistrovství Česka je uzdravený Štybar

HLINSKO

Nejen republikový titul, ale také nominace na světový šampionát bude ve hře při jubilejním 60. mistrovství ČR v cyklokrosu, které se pojede v sobotu v Hlinsku. Při účasti uzdraveného mistra světa Zdeňka Štybara má startovní pole s celkem 74 přihlášenými jezdci jasného favorita závodu, v celé sérii ovšem vedoucího Davida Káška a třetího Ondřeje Bambulu dělí pouhých pět bodů. Mezi ně se ještě vklínil Vladimír Kyzivát.

Foto: Petr Eret, ČTK

Cyklokrosař Zdeněk Štybar.

Článek

Hlinsko, kam se domácí šampionát vrací po devíti letech, je posledním ze série osmi závodů Českého poháru, v němž se závodníkům škrtají dva nejhorší výsledky. V sobotním závodě se pojede o dvojnásobný počet bodů, přičemž dosud vedoucí Kášek jich má na kontě 225, druhý Kyzivát 223 a třetí Bambula 220.

Favority šampionátu je však třeba hledat jinde. "Vidím tam dva hlavní favority, a to Zdeňka Štybara a Jaroslava Kulhavého," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze předseda cyklokrosové komise Českého svazu cyklistiky Čestmír Kalaš. Ten očekává, že na trať nakonec vyjede přibližně šest desítek jezdců. "Nějaké absence oproti přihláškám nakonec vždycky jsou," vysvětlil.

Šimůnek jen v roli diváka

"Já myslím, že Zdeňka může o titul připravit asi jen problém technického rázu. Čistě po sportovní stránce na něho asi nebude nikdo stačit," doplnil svůj tip Radomír Šimůnek mladší, který musí mistrovství vynechat po nedávné zlomenině klíční kosti.

Při odhadech, kdo bude moci celý rok jezdit ve voze Octavia Combi jakožto vítěz celého Českého poháru, už si však tak jistí favority nebyli. "Těžko tipovat, ale myslím si, že aktuálně nejlepší formu z nich má Kyzivát," uvedl Kalaš. "Podle mého se rozhodne mezi Bambulou a Kyzivátem, ale přece jen o trošičku víc bych věřil Kyzivátovi," souhlasil Šimůnek.

Díky tomu, že je Štybar posledním mistrem světa, může Česko obsadit kategorii elite na MS v německém St. Wendelu sedmi jezdci, tedy jedním navíc. Některý z nich si může nominaci vysloužit jako vítěz republikového mistrovství. "Dalšími třemi budou tři nejlepší v žebříčku UCI do padesátého místa a o zbývajících rozhodne reprezentační trenér, jehož návrh schvaluje komise a předkládá se prezidiu," řekl Kalaš.

Problémem je sníh

Uspořádání závodu komplikuje sněhová nadílka z posledních dnů. "V Hlinsku napadlo hodně sněhu a odklízel se z trati pomocí několika fréz, takže trasu přes louku by ani nebylo třeba značit a závodníci by si to rozhodně neměli kudy zkrátit," přiblížil současný stav organizátor závodu Leoš Chvojka. "Pokud bude v sobotu nad nulou, bude ta trať opravdu hodně těžká," doplnil.

V některých pasážích tak proto podle jeho odhadu bude potřeba spíše běhat než jezdit. "Nebude to až tak technické. Trať je každopádně skoro jako šitá na míru Petru Dlaskovi a pochvaloval si ji i Zdeněk Štybar," řekl Chvojka.

Štybar pojede o svůj pátý republikový vavřín. Tolik jich má na kontě Dlask, který by také neměl ve startovním poli chybět. Nejúspěšnějším jezdcem v domácích šampionátech je stále Radomír Šimůnek starší, který zvítězil sedmkrát.

Reklama

Související témata: