Hlavní obsah

Cyklistika je dopingem prolezlá, tvrdí profesionál

ŘÍM

Podle italského cyklisty, který si přál zůstat v anonymitě, nejméně 90 procent profesionálních silničářů užívá zakázané prostředky. Italský profesionál to prohlásil v televizním pořadu a jeho výroky vzbudily zájem Italského olympijského výboru, který má v zemi na starosti dopingové zkoušky ve většině sportů.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Ilustrační foto

Článek

Šéf Italského olympijského výboru Gianni Petrucci už připravuje dokumenty, podle nichž má policie vést vyšetřování. Cyklista, jehož tvář byla v pořadu skryta a hlas zastřen, je prý známým jezdcem. V profesionálním pelotonu působí už čtyři roky a co nevidět prý skončí.

"Cyklistika je svět, v němž se nedá žít. Doping nás zabíjí, bez něj bych nedojel do cíle," řekl. Ve své kariéře podle svých slov viděl mnoho jezdců, jak si do břicha píchají nedovolené látky hormonem EPO počínaje a růstovými prostředky konče.

Podle cyklisty nyní profesionálové vynalezli nový, zatím netestovaný prostředek nazývaný GFI, který je mixem různých dopingů. "Mnoho z mých kolegů má kamarády - chemiky. Většina prostředků přichází z nemocnic," odhalil černou roušku cyklistiky.

Reklama