Hlavní obsah

Cyklokrosaři splnili povinnost

PONTCHATEAU (Francie)

Dvě medaile českých cyklokrosařů na víkendovém mistrovství světa ve francouzském Pontchateau byly zřejmě maximem, čeho mohli dosáhnout. Oproti předchozímu šampionátu si sice o jeden cenný kov polepšili, ale optimisté čekali trošku víc.

Článek

"Zázraky se nekonaly," zhodnotil stručně a výstižně vystoupení reprezentační trenér Petr Klouček. "Ty dvě medaile bych bral jako naší povinnost, ale tajně jsem doufal ve tři," přiznal po skončení bojů o tituly.

Zlámalíkovo štěstí

Čekalo se, že medaili získá junior Roman Kreuziger, který nakonec vybojoval stříbro a trenér si hodně sliboval především od kategorie do 23 let. V ní jsme měli zřejmě nejvyrovnanější sestavu za poslední léta a prakticky každý z nominované pětice mohl myslet na medaili. Jenže jediný, kdo se z ní radoval, byl po tvrdém boji bronzový Martin Zlámalík, který měl ještě notnou dávku štěstí.

"To, co dokázal, byl husarský kousek. Fantasticky zabojoval," chválil Klouček úřadujícího mistra Evropy. Radost mu udělal šestým místem i dvojnásobný majitel bronzu mezi juniory Štybar, který v této sezóně poprvé závodí ve třiadvacítce. "Jel výborný závod, i když možná trochu přepálil začátek," mínil Klouček.

Zlomený Pospíšil

Naopak nit nenechal suchou na juniorském mistru světa z Tábora Bínovi, který skončil až dvaačtyřicátý. "To, co předvedl, byla tragédie od začátku až do konce." Mezi muži se při permanentní nadvládě Belgičanů asi nedaly čekat zázraky, ale vzhledem k trati i aktuální formě měl zkušený Jiří Pospíšil atakovat čelní umístění. Jenže česká jednička této sezóny a šestý muž průběžné klasifikace Světového poháru skončil až třináctý. A byl z toho hodně zlomený.

"Všechno mu to tady nahrávalo daleko nejvíc z našich kluků. Ale holt neměl svůj den," nedělal z toho trenér aféru. "Daleko víc mě zklamal Ježek, který nepředvedl vůbec nic." Největší radost mu udělal Petr Dlask, jenž se po nemoci, kterou prodělal v závěru roku, dost trápil, ale v Pontchateau dojel osmý. "Byl to jeho nejlepší závod v sezóně. On je typ závodníka, který se na mistrovství světa dokáže zmáčknout, i když mu to zrovna moc nejde," dodal Klouček.

Reklama

Související témata: