Hlavní obsah

Cyklista Pantani zřejmě spáchal sebevraždu

RIMINI (Itálie)

Italský cyklista Marco Pantani byl v sobotu večer nalezen mrtev v hotelovém pokoji v přímořském letovisku Rimini. Podle prvních výsledků vyšetřování spáchal někdejší vítěz Tour de France a Giro d´Italia sebevraždu, v pokoji byla nalezena řada sedativ. Pantani v posledních měsících trpěl silnými depresemi.

Článek

Že si populární cyklista vzal život sám, potvrzují nalezené krabičky od uklidňujících léků a žádné stopy násilí. Policisté jsou zatím s vyšetřováním náhlého sobotního úmrtí 34letého Pantaniho na začátku. Přátelé zemřelého ale hovoří o tom, že zřejmě spáchal sebevraždu.

Holohlavý Ital, pověstný svou buldočí povahou a skvělými vrchařskými schopnostmi, byl nalezen mrtev v sobotu večer v pokoji hotelu Le Rose v letovisku Rimini nedaleko jeho domovského Cesenatica. Když celý den nevycházel, hotelový personál přišel po osmé hodině večer do jeho pokoje, kde jej našel ležet na zemi svlečeného do půl těla.

Okolo něj i na posteli byly rozházeny různé léky, obaly od uklidňujících prášků a v celém apartmá byl nepořádek. Recepční Paolo Buccellato agentuře AP řekl, že Pantaniho tělo nejevilo žádné stopy násilí. Přesnou příčinu úmrtí má odhalit pondělní pitva.

Prokurátor Paolo Gengarelli prozradil, že Pantani přijel do hotelu Le Rose před čtyřmi dny a většinou trávil celé dny jen ve svém pokoji. Vycházel zřídka, většinou na snídani, a někdy si přes hotelovou službu objednal oběd. Po provalení šokující zprávy o jeho smrti obklopili hotel policisté i stovky zvědavců.

Italská televize přerušila své vysílání a narychlo zařadila živé vstupy i sestřihy Pantaniho největších sportovních úspěchů. U hotelu se podle agenturních zpráv shromáždily možná až tisíce lidí, a když policisté vynášeli cyklistovu mrtvolu, řada z fanoušků se neubránila slzám. Na důkaz uznání a soucitu zněl v Rimini dlouhý aplaus.

Řada z jeho fanoušků se chtěla se svým idolem ještě osobně rozloučit, v nemocnici však k mrtvole měla přístup jen jeho sestra Manola. Ta dorazila z rodiny do Rimini jako první, rodiče jsou údajně na dovolené v Řecku. Vchod do hotelu Le Rose zavalily květiny. Dopis na rozloučenou Pantani nezanechal, v jeho pokoji se našlo jen pár vět sepsaných na dopisním papíře s razítkem hotelu, v nichž přemítal o svém životě a zničené kariéře.

"Nejdříve měl fantastické úspěchy, pak se kvůli obviněním z dopingu psychicky zhroutil. Nebylo vůbec jednoduché vést s ním dialog, byl to uzavřený člověk. Navenek vypadal silný, ale ve skutečnosti byl velmi citlivý," vykládal o svém někdejším svěřenci trenér Felice Gimondi. "Zaplatil příliš velkou cenu," konstatoval.

Pantaniho kariéru pošpinily dopingové aféry ze závodů Giro d'Italia v letech 1999 i 2001, od loňského léta se cyklista s ceněným triumfem z Tour de France i Gira v jednom roce (1998) několikrát léčil na psychiatrické klinice. "Od všech ostatních se izoloval, i když se k němu jeho blízcí snažili znovu najít cestu," dodal Gimondi.

Pantani prožil vrchol své kariéry v roce 1998, kdy jako dosud poslední jezdec vyhrál během jednoho roku slavné závody Giro i Tour. Tento ceněný kousek se před ním povedl jen šesti jezdcům. V následující sezóně měl ale Pantani pozitivní test na doping a od té doby se marně pokoušel o návrat mezi elitu. Přesto jej nikdo z pozice nejoblíbenějšího italského cyklisty nesesadil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.