Hlavní obsah

Závod míru: V kopcích udeřil Ital Scarponi

BEIRFELD

Italský cyklista Michele Scarponi ze stáje Domina Vacanze potvrdil v úterý v první kopcovité etapě 57. ročníku Závodu míru roli jednoho z velkých favoritů na celkové vítězství. Vyhrál spurt tříčlenné vedoucí skupiny a oblékl se do žlutého trikotu lídra závodu.

Článek

"Věřil jsem si, cítil jsem formu. Závěr etapy byl dost tvrdý a o vítězství jsem musel bojovat do posledního metru," prohlásil čtyřiadvacetiletý vítěz, který na pásce přespurtoval Kadlecova týmového kolegu z Vini Caldirola Švýcara Beuchata a nakonec třetího Poláka Romanika. "Scarponi je výborný vrchař, navíc tady mají silný tým. V kopcích si to pořád hlídali," řekl na adresu vítěze Tomáš Konečný.

Benčík se protrápil k 9. místu

Český jezdec německého týmu T-Mobile ztratil v úterní etapě do Beirfeldu 17 vteřin, stejně jako druhý náš zástupce Petr Benčík (eD"system-ZVVZ). "Závěr se mi líbil, ale chytly mě křeče a poslední kilometr jsem neměl sílu na spurt," řekl Konečný, který byl čtvrtý na poslední vrchařské prémii I. kategorie (193. km). "Možná jsem zbytečně zkoušel nastupovat už v prvních kopcích a pak mi došlo," dodal.

Daleko hůř dopadl Konečného týmový kolega Zabel, když skončil po pádu ve sjezdu asi šest kilometrů před cílem spolu s dalšími pěti závodníky v poli. Naštěstí se nic vážného nestalo a Zabel, přestože nepatří k elitním vrchařům, přijel na pásku 32. se ztrátou 1:04 min. Našli se totiž i takoví, kteří měli v cíli manko přes 20 minut.

Benčík si chtěl po nevydařené úvodní etapě, v níž většina favoritů ztratila skoro pět minut, spravit v kopcích chuť a celkem to vyšlo. Byl devátý. "Jenže já chtěl zkusit výsledek na bednu. Deváté místo taky není špatné, ale dneska jsem na víc neměl. Jelo se mi strašně a protrápil jsem si to od začátku do konce," uvedl Benčík.

Úniky nebyly nic platné

Etapa nebyla skoupá na úniky, ale všechny vzaly za své v jejím závěru na posledních 40 kilometrech, kdy začali brát vývoj závodu do svých rukou vrchaři. Bylo jasné, že se pořadí přesype. "Poslední kopec už jel každý za své. Měli jsme zkusit nastupovat a vyhrát etapu, ale bohužel nám to zase nevyšlo. Každý toho měl plné zuby," prozradil Konečný.

Po pádu z pondělní etapy už v úterý na start nenastoupil jeho týmový kolega Jakovlev z Kazachstánu, který si odřel ruku až na kost a nemohl držet řídítka.

Závod míru - 4. etapy
Luthersatd Eisleben-Beirfeld, 207,5 km
1. Scarponi (It./Domina Vacanze)5:15:35
2. Beuchat (Švýc.).
3. Romanik (Pol.).
4. van der Wouwer (Bel.)+ 3
5. Kolobněv (Rus.)+ 15
6. Slaw. Kohut (Pol.).
...
9. Benčík (eD"system-ZVVZ)+ 17
15. Konečný (T-Mobile).
33. Kejval (eD"system-ZVVZ)+ 1:10
Průběžné pořadí
1. Scarponi (It./Domina Vacanze)14:37:17
2. Beuchat (Švýc.)+ 4
3. Kohut (Pol.)+ 8
4. Giunti (It.)+ 24
5. Werner (Něm.)+ 27
6. Kness (Něm.)+ 36
...
8. Kejval+ 1:20
10. Fadrný+ 2:31
14. Kollert+ 3:31
20. Benčík+ 5:01
21. Konečný.
36. Kadlec+ 5:54

Reklama